Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Марина Силва ще е новият кандидат за президент на социалистите в Бразилия
17 Август 2014
Дали този път приказката за бразилската Пепеляшка, ще се увенчае с щастлив край? Социалистическата партия на Бразилия номинира за нов кандидат на президентския пост защитника на тропическите гори и бивш министър на околната среда на Бразилия Марина Сил
Марина Силва ще е новият кандидат на социалистите в Бразилия след трагичната гибел на Едуардо Кампош в самолетна катастрофа тази седмица, съобщава  РИА Новости. На петъчното заседание на партията, Силва е приела предложението да се включи в надпреварата за президентския пост. Официалното оповестяване на кандидатурата й ще стане след осъществяване на необходимите вътрешни процедури, но практически кандидатурата й може да бъде потвърдена от сега.
 
Силва (56 г.) се присъедини към партията на Кампош през 2013 г., след като не успя да получи достатъчно подписи, за да създаде своя собствена партия. 
 
В президентските избори през 2010 г. тя участва, като кандидат на Зелената партия, и спечели почти 20% от гласовете, финиширайки трета. В Рио де Жанейро, тогава Силва печели над 31 % от гласовете, заради което местният вестник "О Диа" й дава прозвището „зеленото цунами”. 
 
Марина Силва е застъпник за спасяването на бразилската тропическа гора от поголовната сеч  и инициатор на множество проекти за регулиране достъпа до биоразнообразието там.
 
Още факти от живота на Марина Силва
 
Марина Силва е израснала в амазонския щат Акри, има 11 братя. Само 2-ма от тях надживяват 8-годишна възраст. Работи усилено на плантациите,  помагайки  на баща си да изплати дълговете си на кредиторите. На 16 години остава сирак. Дотогава е била неграмотна. 
 
След това се мести в столицата на щата Акри Рио Бранко. Там получава образование в католическо училище. Същевременно работи като домашна прислужница. Завършва история във Федералния университет в Акри и е изключително активна в политиката. 
 
Присъединява се към екологичната борба на Чику Мендес  и с него основава през 1985 г. в Акри Централния профсъюз на трудещите се - основна синдикална организация в Бразилия. В същата година става член и на Работническата партия.
 
През 1990 г. става съветник от щата. Като съветник в Акри предизвиква скандал, разкриващ незаконни финансови облаги, които са си устройвали други съветници.
 
От 2003 г. заема поста министър на околната среда в кабинета на Лула да Силва. Подава оставка през 2008 г. след множество сблъсъци с Дилма Русеф, която пък е началник на кабинета на Лула да Силва. По  признание на Силва, министерството на селското стопанство и службата за разпределение на земеделските площи в страната, подкрепят изсичането на тропическата гора, осуетяват работата ѝ.
 
Преди да се кандидатира за президент от партията на зелените през 2010 г, получава покана  от кандидата на социалдемократите Жозе Сера /класирал се втори/, да се състезава заедно с него като кандидат за вицепрезидент. 




последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.