Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стачката на енергослужителите в Гърция незаконна
5 Юли 2014
Последствията са уволнение и затвор за всеки, който не се подчини, обяви съдът
Първоинстанционен съд в Атина обяви стачката на работещите в гръцката държавна електрическа компания за незаконна. Решението откри пътя към гражданска мобилизация. Последствията са уволнение и затвор за всеки, който не се подчини. 

Именно гражданската мобилизация е единственият път да се прекрати стачката, след като правителството не постигна споразумение с енергетиците дори и след промените в проектозакона. Стачници, синдикат и цялата опозиция настояват да се прекрати процедурата по приватизация в електроенергетиката.

Лидерът на синдиката на енергетиците призова всеки, който получи заповед за мобилизация, да откаже нейното изпълнение. При масово неподчинение въпросът ще се реши на по-висша съдебна инстанция.За днес все още няма информация дали и къде ще се спира токът. Последното изявление на енергетиците е „Нито крачка назад”, след което те спряхя дейността на още една електроцентрала, с която вече 14 електоцентрали не работят.

Опозицията търси път да прекрати обсъждането на спорния проектозакон в парламента, като блокира процедурата с искане за референдум. Пълният текст на проектозакона ще се гласува във вторник следващата седмица, а до тогава по всичко личи, че енергетиците продължават протестите. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.