Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Чехия и Ирландия гласуват днес, холандските националисти се провалиха
23 Май 2014
Според екзит пол холандската евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс изненадващо е загубила подкрепа и е четвърта

Избирателите в Чехия и Ирландия ще гласуват днес за Европейски парламент. Чехите ще изберат 21 евродепутати и по традиция гласуват в два дни. Избирателите ще избират между рекордните 38 партии и движения с общо 849 кандидати. Така за 1 евродепутатско кресло ще се борят 40 номинирани. Въпреки призивите не се очаква висока избирателна активност.

Сред сочените за фаворити са представените в чешкия парламент и правителството партии и движения като ANO 2011 и ТОР 09, които на евровота участват за първи път. С повишено внимание ще се следят резултатите и на управляващите социалдемократи.

В кампаниите доминираха актуалните за ЕС теми, паралелно с националните. Партиите обещаха подобряване в усвояването на евросредствата, изравняване на стандарта на живот в рамките на Съюза, по-качествени храни и др. Не липсваха и критики към  Брюксел в сферата на регулацията и имиграционната политика. Секциите ще бъдат отново отворени в събота – от 8 до 14 часа.

Вчера беше гласуването във Великобритания и Холандия.

Според екзит пол холандската евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс изненадващо е загубила подкрепа и е завършила едва на четвърто място. Проевропейската ляволиберална партия "Демократи-66" е начело в холандския екзит пол с 15,6 процента, докато дясната партия "Християндемократически призив" е получила 15,2 на сто. Народната партия за свободна демокрация на премиера Марк Рюте е с лек ръст в сравнение с 2009-а г., достигайки 12,3 процента. Коалиционните й партньори от Партията на труда са загубили 3 процентни пункта и са с 9,6 процента.

Във Великобритания много сондажи предричат, че вота ще спечели Партията на независимостта на Найджъл Фараж. Тъй като в ЕС има 26 милиона безработни, антиимиграционната и антиевропейската риторика на популистите се очаква да улучи в десетката: евроскептиците биха могли да утроят броя на евродепутатите си и да спечелят 100 места.

В събота ще гласуват Италия, Литва, Словакия и Малта, а в останалите страни, включително и в България, ще избират евродепутати в неделя, 25-и май.

Първите официални резултати от тези избори, които ще се протекат в рамките на четири дни в 28-те страни-членки, ще бъдат оповестени в неделя вечерта, когато затворят и последните избирателни секции.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
23 May, 2014 | 19:40

И в холандия гласовете се броят колкото в нас.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.