Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес започват изборите за Европейски парламент
22 Май 2014
Първи гласуват Великобритания и Холандия. Българите ще изберат 17 депутата на 25 май

Осмите поред преки избори за Европейски парламент започват днес - във Великобритания и в Холандия. Там по традиция се гласува в четвъртък, резултатите обаче трябва да бъдат обявени късно в неделя, когато затворят избирателните секции във всички страни-членки. В двете страни в европейски избори обикновено участват между 35 и 40 на сто от гласоподавателите.

Обединеното кралство ще избира за следващия Европейски парламент 73-ма свои представители, а Холандия – 26, и въпросът, който всички си задават, е колко от тях ще са антиевропейци, ксенофоби и екстремисти. Антиевропейските настроения са силни и в двете страни, в последните месеци те активно общуват на тема "как да си извоюват обратно колкото може повече национален суверенитет".

Във Великобритания, където днес се провеждат и местни избори, прогнозите са за пробив на Партията на независимостта на Найджъл Фараж, която може да излезе пред управляващите консерватори. Добри резултати в Холандия се очакват за Партията на свободата на скандалния Герт Вилдерс, който приключи кампанията си с показно разрязване на европейския флаг.

Междувременно Европейската комисия предупреди, че резултати от вота не бива да се оповестяват преди неделя вечер. Това досега не е било проблем за британците, които започват да броят бюлетините в неделя. Холандия обаче при предишните евроизбори наруши правилата. Там гласовете ще се броят днес, процедурата е във всяка избирателна секция резултатът да се обяви на глас, и се очаква изтичане на информация – включително чрез наблюдатели, каквито са регистрирали и много медии.

Българските гласоподаватели ще гласуват, за да изберат 17 членове на ЕП. Общо европейците ще изберат 751 депутати за местата в Европейския парламент. Резултатите от всичките 28 държави ще бъдат обявени вечерта на 25 май, неделя, след 24.00 часа българско време.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.