Факти, Анализи, Коментари
   2 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Крим ликува! Иска присъединяване към Русия!
17 Март 2014
В същото време обаче, редица страни осъдиха референдума като нарушение на международното право

Регионалното правителство на Кримската автономна република ще подаде искане за присъединяване към Русия, след обявяването днес на официалните резултати от референдума за статута на Крим, съобщава БНР.  Според предварителните резултати над 95 на сто от гласувалите подкрепят присъединяване към Русия.

"Отиваме си вкъщи. Крим в Русия! Ура, другари. Направихме го заедно. Благодаря ви. Благодаря за мъжеството ви и за подкрепата ви. Благодаря за подкрепата на Русия и на руския народ, както и на президента й. Никой няма да ни отнеме победата. Ние с вас отиваме в Русия", каза кримският премиер Сергей Аксьонов пред няколко хиляди души на площад "Ленин" в столицата на Крим Симферопол.

Според данните, получени след обработка на 75 на сто от протоколите на избирателните комисии, "за" влизане на Крим в Русия са гласували 95,7 на сто от избирателите. Избирателната активност бе почти 82 на сто, съобщи председателят на комисията на кримския парламент по организиране на референдума Михаил Малишев.

Руските законодатели са готови в ускорени темпове да приемат необходимите закони за включването на Крим в състава на Руската федерация, заяви заместник-председателят на Съвета на федерацията Иляс Умаханов. Очаква се руският парламент да заседава по този въпрос на 21 март.
 
"Не мисля, че в Държавната дума и в Съвета на федерацията съществуват някакви колебания по този въпрос. Имаме предварителната нагласа максимално бързо да приемем всички законови решения."

Долната камара на руския парламент ще приеме "в най-кратки срокове" законите, необходими за влизането на Крим в Руската федерация, каза заместник-председателят на Думата Сергей Неверов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според Неверов резултатите от вчерашния референдум ясно са показали, че жителите на Крим виждат бъдещето си "единствено в състава на Русия".

Според руската позиция, референдумът в Крим е напълно съобразен с нормите на международното право. Централната власт в Киев ще продължи да смята Автономна република Крим като част от Украйна. Редица страни осъдиха референдума като нарушение на международното право.

Редица страни осъдиха референдума като нарушение на международното право. В съвместна декларация, председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Мануел Барозу и Херман Ван Ромпой заявиха, че референдумът е незаконен. Франция, Великобритания и Италия също осъдиха референдума в Крим. Британският външен министър Уилям Хейг го окачестви като фарс. По думите на френския външен министър Лоран Фабиюс, вотът е незаконен и противоречи на украинската конституция, защото се е провел под заплахата на руската военна сила. Канадският премиер Стивън Харпър заяви: "Така нареченият референдум в Крим, територия, незаконно окупирана от Русия, е нелигитимен". Говорител на японското правителство призова Русия да не анексира Крим. Токио ще сътрудничи с останалите страни от Г-7 и проучва възможността да наложи икономически санкции срещу Русия, съобщиха японски медии. Румъния няма да признае резултата от незаконния референдум в Крим, заяви снощи президентът Траян Бъсеску, цитиран от Франс прес. "Гласуване, организирано под заплахата на военна окупация, не може да бъде признато за законно от международната общност", добави президентът. По рано външният министър Титус Корлъцян заяви, че Румъния, чиято енергетика не е силно зависима от руския газ, иска твърд, ясен и остър отговор от страна на Европейския съюз.

Още преди да станат ясни резултатите от референдума, Белият дом излезе със становище, че те няма да бъдат признати при създалата се обстановка на осъществяване на заплахи от руските военни в противоречие на международното право. В разговор с Владимир Путин Барак Обама е напомнил, че САЩ и съюзниците от Европейския съюз биха наложили санкции, ако Русия анексира Крим. Санкциите, сред които визови рестрикции и замразяване на авоари, се очаква да бъдат обявени днес. Американският президент за пореден път е призовал за дипломатическо деескалиране на кризата като е уточнил, че „до дипломатическо решение не може да се стигне, докато руски военни сили продължват да навлизат в украинска територия“. 

Подобни опасения е изразил и държавният секретар Джон Кери в разговор с руския си колега Сергей Лавров. Междувременно висшият съветник на администрацията Дан Пфайфър коментира за телевизия Ен Би Си, че действията на Русия ще доведат до ситуация, в която тя ще загуби влияние. Той допълни, че президентът Путин трябва да избере дали да продължи да се изолира и да наранява икономиката или да действа в правилна посока. 

В щатските медии се чуха и призиви както от републиканци, така и от демократи, за внимателно обмисляне на американската позция спрямо Русия, защото тя ще определи последващите действия на Путин. Демократът Робърт Мендез, председател на сенатската комисия по външна политика, заяви за Фокс нюз: „Президентът Путин започна игра на руска рулетка и смятам, че Съединените щати и Западът трябва да са наясно с ответните действия, защото той ще си направи сметка до къде може да стигне.“ Също за Фокс Нюз Републиканецът Боб Коркър каза, че САЩ и Европа са в „определящ момент“ за отношенията си с Русия.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.