Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ситуацията в Украйна е ужасяваща
23 Януари 2014
Главното противопоставяне между протестиращи и силите на реда е в подстъпите към правителствения квартал до стадион "Динамо"

Четвърта поредна нощ в украинската столица Киев се чуват експлозии и стрелба, като главното противопоставяне между протестиращи и силите на реда е в подстъпите към правителствения квартал до стадион "Динамо", съобщават украински медии. Съобщенията, че през нощта демонстрантите ще бъдат разпръснати със сила, събраха снощи в центъра на града не по-малко от 25 хиляди души. Представители на опозицията съобщиха за сблъсък тази нощ между активисти на Евромайдан и сътрудници на "Беркут" в болница на Бърза помощ, като протестиращите не разрешавали на силите на реда да отвеждат ранените в неизвестна посока.

Властите на Украйна са за конструктивен диалог с опозицията с цел прекратяване на сблъсъците в центъра на Киев, но не приемат ултиматуми. Това заяви премиерът Микола Азаров в интервю за Би Би Си. На органите на реда в Украйна са дадени инструкции, предвиждащи минимално използване на сила и то само при агресивно настроените демонстранти, каза украинският премиер и допълни, че милицията няма никакво отношение към смъртните случаи по време на протестите. Азаров допълни, че не е давал нареждания за разчистване на демонстрациите, съгласно новия закон:

Не разбира се, че не съм давал такива инструкции. Нарежданията към правоохранителните органи са много прости - те не трябва да използват никаква сила срещу мирните демонстранти, но не трябва да ползволяват на никого да завзема  административни сгради. Също така  трябва да изпозлват средствата, предвидени в закона, и които според сегашното законодателство могат да бъдат употребени в случай на заплаха за живота им. Имам предвид сълзотворен газ, щитове и други подобни. Не съм давал някакви специални инструкции.

По данни на опозицията 5 души са загинали от началото на сблъсъците тази седмица.  

Ситуацията в Киев е ужасяваща, разказа в предаването "12+3" преподавателката в Киевския национален университет  Олена Чмир.

Не знам дали има надежда да бъде избегната гражданска война. След вчерашните преговори и след това, което наблюдаваме повече от 2 месеца, не съм сигурна, че тези преговори могат да постигнат компромисен резултат. Единственият и възможен компромис са изборите. И в момента на преговорите властите продължават да прилагат законите, приети на 16-и януари. Това са законите, които предизвикаха протести, защото ограничават правата на хората. Властите може би имат възможност с военна сила да потушат тези протести, но тогава доста хора ще продължат нещо като партизанска война.

Русия следи с тревога събитията в Украйна, заяви Дмитрий Песков - прессекретар на президента Владимир Путин:

За нас е абсолютно недопустима намесата във вътрешните работи. Убедени сме, че в Киев ще намерят най-добрите решения за нормализиране на ситуацията, каза Песков, цитиран от РИА Новости.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.