Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Погребаха Нелсън Мандела
15 Декември 2013

Нелсън Мандела беше погребан в семейното имение край гробовете на неговите родители и на три от децата му в село Куну. Кортежът с тялото беше съпроводен до мястото с почетна армейска рота и топовни салюти и придружен само от най-близки роднини и приятели.

Официалната церемония по погребението на първия чернокож южноафрикански президент се излъчваше по телевизията, а огромни екрани бяха монтирани из цялата страна. Близо 4 500 души дойдоха да изпратят Мандела, сред тях знаменитости като британския престолонаследник принз Чарлз, американската телевизионна звезда Опра Уинфри, близкият приятел на Мандела - архиепископ Дезмънд Туту.

Членове на семейството, приятели и други африкански лидери с вълнение разказваха за пиятелството си с него и за уроците, на които ги е научил. Внучката му Нанди го описа като човек с прекрасно чувство за хумор:

Ще ни липсваш много, ще ни липсва твоя глас и благата ти усмивка, когато одобряваше поведението ни. Ще ни липсват разказите ти от детството, ще ни липсва смехът ти.

С развълнуван глас съратникът на Мандела в борбата срещу апартейда Ахмед Катрада се обърна към събралите се:

Изгубих брат. В живота ми се появи празнина и не зная към кого да се обърна. Сбогом скъпи мой братко, учителю и приятелю, каза Катрада

Южноафриканският президент и приятел от затвора Джейкъб Зума обеща страната да продължи да върви напред независимо от загубата на Нелсън Мандела:
Днешният ден е краят на едно необикновено пътуване през живота, започнало преди 95 години. Той бележи края на тези 95 славни години на човека - борец за свобода, посветил живота си в служба на народа на Южна Африка, каза на тържествената възпоминателна церемония Джейкъб Зума.

Заместник-председателят на партията Африкански национален конгрес Сирил Рамафоса заяви по-рано:

През последните 9 дни много от нас си спомниха за Мандела - какво означаваше той за нас, за страната ни и за света. Имаше много любов и привързаност, празненства, както и скръб, но мнозина имаха и моменти на размисъл и припомняне. Много от нас, както и хората по света, си припомняха мигове с Мандела, когато са го срещали на живо или са го видели по друг начин, както и миговете, когато са мислили за него. Така че всеки има своя момент с Нелсън Мандела. Днес го оставяме да почива в мир.

Почит към Нелсън Мандела отдаде и бившият президент на Замбия Кенет Каунда, който каза "Кой беше Нелсън Мандела? - Един човек, който спазваше Божиите заповеди и най-вече: "Обичай ближния си както обичаш себе си" и още:

Този велик син на света, не само на Южна Африка, ни показа верния път, всички хора - бели, черни и жълти, сме деца на Бога и трябва да се борим и работим заедно. Това основно правило ръководеше нашия лидер в неговата дълга борба срещу апартейда.

Първият чернокож президент на РЮА почина на 5 декември на 95-годишна възраст и от самата му кончина край тялото непрекъснато бдеше негов роднина, за да насочва духа на покойния, както повеляват племенните вярвания.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.