Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
4,2 млрд долара за Иран
24 Ноември 2013
Те са част от споразумението със световните сили за ограничаване на иранските ядрени програми

Иран ще получи 4 милиарда и 200 милиона долара като част от споразумението със световните сили за ограничаване на иранските ядрени програми срещу частично облекчаване на санкциите срещу ислямската република.

Великобритания, Германия, Китай, Русия, Съединените щати и Франция, които преговаряха с Иран, съвсем не отидоха в Женева с единно мнение и идеята за ограничаване на ядрените програми на Техеран бе представена с различни цени. В крайна сметка цената на санкциите срещу ислямската република е частично облекчена. Победата е в съгласието за взаимни мерки за доверие, за да отслабне десетилетното напрежение в Близкия изток.

Прекратяването на ядрената програма включва спиране на реактора с тежка вода в Арак, което фактически спира обгатяването на уран.

Постигнато е съгласие и за унищожаване на запасите от уран до 20 на сто. Техеран е дал съгласие за внезапни проверки по ядрените инсталации. За сметка на това шестте световни сили ще смекчат санкциите в търговията със злато, петролни продукти и автомобили.

Американският президент Барак Обама окачестви ядреното споразумение като "важна първа стъпка" в преодоляването на опасенията по света заради спорните ядрени програми на ислямската република.

Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че споразумението е шанс за Запада да възстанови доверието си към иранците.

Представител на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че постигнатото е лоша сделка. Министърът по стратегическите въпроси Ювал Щайниц, който отговаря за наблюдението на ядрените програми на Техеран, заяви, че няма причини за радост, защото сделката в Женева се базира на "иранска измама и самозаблуда".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.