Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В мъченията в “Абу Грейб” са участвали и американски военни лекари
20 Август 2004

“Материалите от следствието свидетелстват, че военните лекари не само, че не са възпрепятствали жестокото отношение към иракчаните, но дори напротив – поощрявали са го. Нито един от лекарите не е уведомил командването за нарушаването правата на...


Без коментар.
     Американски военни лекари са съдействали за извършването на гаврите срещу задържани иракчани в затвора “Абу Грейб” . Медиците, работили в багдадския затвор, са нарушили Хипократовата клетва, правилата на медицинската етика и човешките права на задържаните, сътрудничейки на надзирателите-садисти, твърди професорът по медицина от университета на Минесота Стивън Майлс пред списание The Lancet.

     Майлс обвинява военните лекари, че са слагали подписите си под фалшиви смъртни актове, за да прикрият мъченията, предизвикали смъртта на задържаните и съзнателно са удължавали страданията им, връщайки ги в съзнание с помощта с медикаменти, за да могат да продължат надзирателите жестоките разпити.

     В статията си, Майлс подкрепя твърденията си с редица доказателства, съобщава телевизия FOX News . Така например, цитирайки доклад на международната организация Human Rights Watch, професорът по медицина разказва за затворник, чийто смъртен акт е бил фалшифициран от военните лекари в “Абу Грейб”.

     След като устата му била запушена с кърпа и бил вързан за решетките на килията, затворника бил пребит от американските надзиратели и починал от получените травми. В смъртния акт, подписан от военните лекари обаче, е записано, че иракчанинът е починал от “естествена смърт, по време на съня си”. Истинските обстоятелства около смъртта на задържания излезли наяве по време на официалното разследване, последвало медийния скандал “Абу Грейб” и срещу мъчителите е било заведено дело за предумишлено убийство, “причинено от побой и задушаване”.


Без коментар.
     Стивън Майлс подчертава факта, че нито един от медиците в “Абу Грейб” не е съобщил за мъченията до започването на официалното разследване. “Медицинската система в “Абу Грейб” е съдействала и психологически, и физически за провеждането на мъченията”, категоричен е Майлс.

     “Материалите от следствието свидетелстват, че военните лекари не само, че не са възпрепятствали жестокото отношение към иракчаните, но дори напротив - поощрявали са го. Нито един от лекарите не е уведомил командването за нарушаването правата на задържаните. Напротив, армейски представители потвърждават, че лекарите и психиатрите са помагали за разработването на нови методи за измъкването на информация от задържаните по време на нерегламентираните разпити”, посочва Майлс.

     Изводите на професора по медицина се базират на резултатите от слушанията около скандала в Конгреса на САЩ, показанията на затворници и обвиняемите следователи, материалите от военния доклад за мъченията на ген.-майор Антонио Тагуба , данните от медицинския журнал на затвора и заключенията по случая на агенцията за защита на човешките права Human Rights Watch. След публикуването на статията на Майлс, източник от Пентагона е съобщил пред FOX News, че в скоро време ще започне разследване на работата на военните лекари в “Абу Грейб”.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.