Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
И Италия се разклати
9 Ноември 2011
Трябва да се справим с положението в Италия, с това, което се случва на пазарите, с факта, че пазарите не вярват, че ще одобрим мерките, които Европа поиска от нас, заяви Берлускони

Във вторник вечерта италианският премиер Силвио Берлускони обяви, че е решил да подаде оставка, след като италианският парламент приеме икономическите мерки, които бяха поискани от ЕС и които ще бъдат гласувани най-рано следващия петък.

„Трябва да се справим с положението в Италия, с това, което се случва на пазарите, с факта, че пазарите не вярват, че Италия е способна или че има намерение да одобри тези мерки, които Европа поиска от нас”, заяви Берлускони в телефонно изявление пред телевизионните канали.

След приемането на икономическите мерки „министър-председателят ще връчи оставката си на държавния глава, който ще пристъпи към консултации” с партиите от мнозинството и опозицията за сформиране на ново правителство, посочиха по този повод от президентството на Италия.

Изявлението на Берлускони беше направено след парламентарния вот във вторник, който лиши правителството от мнозинство. Както неговите съюзници, така и опонентите му призоваха премиера да подаде оставка на фона на задълбочаващата се италианска дългова криза, след като през последните дни лихвените проценти скочиха и засилиха опасенията относно способността на страната да изплаща дълга си.
Оставката на Берлускони, 18 месеца преди изтичането на мандата му, ще остави управлението на страната в ръцете на президента Джорджо Наполитано. От службата на държавния глава посочиха, че президентът ще проведе консултации с „всяка политическа сила”, включително с настоящия дясноцентристки кабинет и с опозицията.

Самият Берлускони заяви, че гледа благосклонно на идеята за предсрочни избори, като все пак подчерта, че окончателното решение зависи от държавния глава.

Така пред президента Наполитано стоят четири възможности – да разпусне парламента и да свика избори до 70 дни, да сформира временно технократско правителство, да разшири коалицията и да назначи Берлускони да я ръководи или да създаде правителство на „национално единство”.

Пазарите реагираха светкавично на новината и американският индекс „Дау Джоунс” отбеляза ръст от 0,90%. Индексът „Насдак” пък се повиши с 1,21%.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.