Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес се навършват 38 години от аварията в Чернобил
26 Април 2024
Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика

Днес се навършват 24 години от трагедията в Чернобил. Аварията в Чернобилската АЕЦ стана на 26 април 1986 г. в 01.24 часа в помещението на четвърти енергоблок. При извеждането в планов ремонт на четвърти енергоблок и провеждане на изпитания на турбогенератора стана взрив и възникна пожар, който се прехвърли на покрива на 3-и енергоблок на централата. В резултат на аварията бяха замърсени 160 000 кв.км. Най-силно пострадаха северната част на Украйна и западната част на Русия и Беларус.

Радиоактивният прах обаче се разнесе не само на територията на бившия СССР, но и Полша, България, Германия, Швеция, Швейцария, Белгия, Холандия, Великобритания и други страни. Късмет имаха единствено Франция, Испания и южната част на Италия, защото ветровете ги заобиколиха.

Около 400 000 души бяха евакуирани от зоната на бедствието. В Украйна пострадаха жителите на 2 300 града и села в 12 области на страната.

Според доклад на ООН за 1995 г. броят на пряко и косвено пострадалите от аварията в Чернобилската АЕЦ е 9 милиона души, като около 4 милиона от тях са деца.

Закритата на 15 декември 2000 г. Чернобилска АЕЦ според експертите все още представлява голяма опасност за околната среда.

Последиците за здравето на хората след аварията в Чернобил преди 20 години са ужасяващо подценявани, твърдят екоактивисти от организацията “Грийнпийс”. Според официалните цифри на ООН се предвиждат 4 000 смъртни случая от рак вследствие на радиоактивното изтичане.

В доклада си “Грийнпийс” посочва, че това число ще бъде 100 000 души. Голяма част от жертвите на последиците ще са от Украйна, Беларус и Русия, пише още в документа.

Според доктор Оксана Лозова, която работи в детската болница в провинция Ривне, на 300 км западно от Чернобил, засегнати от аварията са много поколения. “Смятам, че радиоактивният прах от Чернобил е засегнал имунната система на тези, които по времето на аварията са били деца”, заяви тя. “Сега трябва да лекуваме хора, които са много по-слаби от бащите и дядовците си. Те се разболяват на възраст, когато трябва да са все още в добра форма”, допълни тя.

В доклада си “Грийнпийс” твърди, че според последните проучвания, които са направени, радиацията от Чернобил би причинила още 100 000 смъртни случая, а официалните цифри на Международната агенция за атомна енергия, които сочат, че жертвите са само няколко хиляди, са грубо опростяване на мащаба на човешкото страдание.

Радиацията засяга имунната система, кръвоносната и респираторната система и причинява аномалии при зародишите, както и недостатъци при новородените, предупреждава екоорганизацията. Твърденията и обвиненията са много противоречиви, но според “Грийнпийс” е невъзможно да се узнае крайният ефект върху човешкото здраве, без да се правят повече проучвания.

Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) пък в Украйна, Беларус и Русия до момента са регистрирани 5 000 случая на рак на щитовидната жлеза на хора, които по време на аварията в Чернобил са били деца и подрастващи, а през следващото десетилетие ще се наблюдава по-нататъшен ръст на заболеваемостта от този вид рак. Тези данни се съдържат в последния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за въздействието на чернобилската авария върху здравето на хората.

Световната здравна организация се опасява, че през следващите години в тези три страни, които най-силно пострадаха от аварията в Чернобилската АЕЦ, от рак ще умрат още около 9 000 души, участвали в ликвидирането на последиците от аварията, евакуирани и жители на заразените райони. В доклада се посочва, че в момента над 5 милиона души живеят в районите, които са все още заразени с радиоактивни вещества. При мнозина от тях се наблюдава повишена възбудимост, многобройни необясними симптоми и лошо самочувствие като цяло.

Изследването на Чернобилската авария може да стане отделна научна дисциплина- около този извод се обединиха участниците в конференция, организирана от екологични и правозащитни организации по повод 20 години от взрива. Инициатор на този проект стана евродепутатката Ребека Хармс. Според нея, изводите на ядрените експерти не са достатъчно обективни. Тя препоръча докладите на МАГАТЕ, които се считат за главен документ за Чернобилската авария, да бъдат подложени на щателна проверка, понеже са резултат от “ политическа манипулация”. Там броят на раковите заболявания, причинени от аварията е около 4 000, докато в алтернативен документ (TORCH - The Other Report on Chernobyl) количеството на смъртните случаи от рак / вече станали или предстоящи/ се оценява на 30-60 000.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.