Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
С крилата във водата
Николай Атанасов - 16 Януари 2009
Airbus A320 със 155 души на борда кацна в река Хъдзън в Манхатън, след като птици повредиха двигателите му

Пилотът-герой Чесли Съленбергер.

Пътнически лайнер Airbus A320 на авиокомпанията US Airways вчера следобед местно време падна в река Хъдзън насред Ню Йорк, минути след излитането си от местното международно летище “Ла Гуардия” (LaGuardia). Причина за “свалянето” на машината със 155 души на борда, бил сблъсък с ято птици секунди след излитането, който извадил от строя и двата двигателя на самолета, съобщава CNN.

Местните власти и Федералното авиационно управление на САЩ (FAA) посочват, че като по чудо всички 150 пътници и 5-членния екипаж са спасени, като само малка част от тях са получили по-сериозни наранявания и хипотермия.

Полет 1549 за град Шарлът (Charlotte), Северна Каролина, бил във въздуха по-малко от 3 минути, уточнява говорителката на FAA Лора Браун (Laura Brown). Пилотът уведомил авиодиспечерите за аварийната ситуация след попадането на поне 2 птици в левия двигател и поискал трасе за принудително кацане, като за опасността била предупредена и щатската полиция в Ню Джързи.

Говорителят на Националния съюз на авиодиспечерите на САЩ, Дъг Чърч посочва, че пилотът е докладвал за сблъсък с няколко птици 30-45 секунди след излитането от “Ла Гуардия”. Първоначално пилотът опитал да извърши аварийно кацане на близкото летище “Титърбъро” (Teterboro) в Ню Джързи, но скоро било докладвано задимяване в салона, двата двигателя на самолета отказали и капитанът бил принуден да приземи самолета на най-близкото празно място – река Хъдзън в нюйоркския квартал Манхатън. 

Мнозина очаквали след удара във водната повърхност самолетътда се преобърне и да се разцепи, но благодарение на ювелирния заход на пилота, това не се случило. Диспечерите от “Ла Гуардия” посочват, че той се разминал на по-малко от 275 метра от моста “Джордж Вашингтон”, преди да се плъзне по водата в 15,31 ч. местно време (22,31 ч. българско време снощи). Airbus-ът успял да влезе в ледените води на реката под достатъчно малък ъгъл – около 20 градуса, за да не се разбие и да не потъне бързо, като пътниците били своевременно подготвени за аварийното “приводняване” от екипажа.

На извънредната пресконференция след края на спасителната операция кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и губернаторът на щата Ню Йорк Дейвид Патерсън (David A. Paterson) се присъединиха към похвалите и благодарността от страна на пътниците към пилота на Airbus A320 Чесли “Съли” Съленбергер (Chesley B. "Sully" Sullenberger) за избягването на по-голяма трагедия и извършването на т. нар. вече “Чудо на Хъдзън”.

Кметът Блумбърг уточни, че повечето от бедстващите хора на борда били евакуирани буквално за минути от спешно отзовали се катери на “Бреговата охрана”, съдове на Нюйоркската полиция и пожарната служба (FDNY), както и притеклия се на помощ ферибот, извършващ курсове по линията Ню Йорк-Ню Джързи и обратно.

След падането на самолета в ледените води на реката с температура 6 градуса по Целзий, при температура на въздуха в Ню Йорк около -10 градуса, хората на борда успели да излязат от салона върху крилата на машината, в очакване на помощ, преди самолета да започне да потъва.

По-късно, полупотъналият Airbus А320 бе привързан “на котва” на кея край Battery Park City в Долен Манхатън, но сътрудниците на аварийните служби все още не са взели решение за еветтуалното му измаждане от реката, като с падането на нощта около него останаха да патрулират катери на “Бреговата охрана” и FDNY.

При аварийното кацане са пострадали общо 78 души, 55 от които са получили помощ на място и са били освободени, съобщава ръководителят на Спешното отделение на нюйоркската болница “Рузвелт” (Roosevelt Hospital), д-р Гейбриъл Уилсън (Dr. Gabriel Wilson). Останалите били настанени в болница, като повечето пациенти били с хипотермия в различна степен, а най-тежки наранявания е получила стюрдеса, получила счупвания и на двата крака, уточнява говорителката на “Рузвелт”, Мишел Стайлс (Michelle Stiles).

От 1975 г. насам в САЩ са станали 5 катастрофи с големи пътнически лайнери в резултат на сблъсъци с птици, посочва сайтът на специализираната организация Bird Strike Committee USA, която се бори за намаляването на броя и тежестта на авиационните инциденти, причинени от птичи ята. На свой ред FAA посочва, че в периода 1998-2004 г. са регистрирани над 56 000 от т. нар. “птичи удари” с по-леки или по-тежки последствия.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.