Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Британска атомна подводница катастрофира в Червено море
Николай Атанасов - 28 Май 2008
HMS Superb ударила скали на дъното, които повредили сонарното й оборудване, корпусът й обаче е незасегнат
HMS Superb.
HMS Superb.

Британската атомна подводница HMS Superb се е ударила в скален хребет на дъното на Червено море, в резултат на което е получила сериозна повреда на сонарното оборудване и е била принудена да изплува и да остане на повърхността, съобщава BBC News.

Британското министерство на отбраната уточнява, че инцидентът е станал на 26 май. 83-метровата щурмова подводница преминала през Суецкия канал и се намирала в северната част на Червено море, на около 129 км. южно от канала, когато ударила скалите по дъното. Веднага след инцидента тя изплувала за детайлна оценка и ликвидиране на щетите.

Според изявлението на военното ведомство, катастрофата не е повлияла на нормалното функциониране на атомния реактор на подводницата, като при сблъсъка не е пострадал никой от 112-те членове на екипажа. “В резултат на удара няма човешки жертви, корпусът на подводницата няма пробойни, а тя се намира на повърхността в напълно управляемо състояние”, се посочва в прессъобщението на Министерството на отбраната.

Представители на военното ведомство са категорични, че в резултат на катастрофата, в която не е участвал друг плавателен съд, “няма никакви негативни последствия за околната среда”. 

В момента HMS Superb се намира в международни води в района, но заради повредата в сонарното оборудване, но може да се потопи под вода. Британските ВМС са започнали операция за връщането на повредената подводница на док.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.