Факти, Анализи, Коментари
   2 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Израел и Либия: Плахи стъпки към сближаване?
Николай Атанасов - 8 Януари 2004

Последните двустранни разговори се проведоха преди десетина дни в Париж между съветника на министъра на външните работи на Израел Силван Шалом, Рон Прозор и представители на либийското външно министерство.


     След дълги години на обтегнати отношения се забелязват признаци на възможно сближение между Израел и Либия. Контактите между дипломати на двете държави стават все по-интензивни. Либийските евреи в Израел (в периода 1948-1967 г. почти цялата еврейска общност в Либия, наброяваща около 37 000 души е била принудена да се изсели в Израел) следят с очакване всяко ново съобщение за подобна среща.

     Последните двустранни разговори се проведоха преди десетина дни в Париж между съветника на министъра на външните работи на Израел Силван Шалом, Рон Прозор и представители на либийското външно министерство. “Предстои още дълъг път преди Либия и Израел да успеят да установят дипломатически отношения. Готови сме да използваме всяка възможност за подобряване на отношенията ни с тази арабска държава и всякакви неофициални спекулации по въпроса носят само вреда на стремежа за постигане на тази цел”, коментира изхода от срещата самият Силван Шалом.

     Курсът за сближаване с Либия обаче има немалко противници в израелските политически среди. Някои от представителите в кабинета Шарон застъпват далеч по-критични позиции. Те са на мнение, че Либия си остава екстремистка държава и фактът, че започва да насочва погледа си към Запада, не означава, че израелско-либийският диалог има бъдеще.

     Въпреки всички пречки, дипломатическите отношения между двете държави в последно време показват, че като че ли добрите намерения са повече от зложелателите. Първата неофициална среща в съкратен формат бе през август между сина и най-вероятен наследник на Кадафи, Сейф Ал Ислям и бившия министър Ефраим Сне, Илан Шалджи, представител на влизащата в правителствената коалиция партия “Шинуй”, бивши ръководители на “Мосад”, както и палестински представители.

     “Стратегическото решение на либийския лидер за отказ от програмата за създаване на оръжия за масово поразяване ще доведе до укрепване на дипломатическите отношения с Израел”, заяви Ефраим Сне след края на разговорите. Действителността показва, че думите му могат да се окажат пророчески. Израелското издание Yediot Ahronoth отбелязва, че след отказа от оръжията за масово унищожение, “стъпките към сближаване с Израел са само част от пътя на полковник Кадафи към официалния прием в Белия дом”.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.