Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Индианците Дакота обявиха независимост от САЩ
Николай Атанасов - 20 Декември 2007
Индианската държава заема част от 5 американски щата – Северна и Южна Дакота, Монтана, Уайоминг и Небраска

Ръсел Мийнс.

Представители на вождовете на северноамериканската племенна общност Дакота (лакота, народите сиу), които са наследници на легендарните индиански вождове Седящия бик и Бесния кон, обявиха, че излизат от подписания преди повече от 150 години договор с правителството на САЩ. Дакота обявиха, че излизат от състава на САЩ, провъзгласяват своя независима държава със същото име и подготвят откриването на свои дипломатически мисии в други държави, съобщава France Presse.

“Ние повече не сме граждани на САЩ и всички, които живеят на територията на 5-те щата, в които се простира територията на нашата страна, могат да се присъединят към нас”, обяви дългогодишният борец за правата на американските индианци Ръсeл Мийнс (Russell Means) пред журналисти и представители на посолството на Боливия в САЩ на специална пресконференция, организирана в църква във Вашингтон снощи.

Държавата Дакота ще обхваща част от щатите Северна и Южна Дакота, Небраска, Монтана и Уайоминг, ще издава собствени паспорти и шофьорски книжки, и живеещите в нея ще са освободени от данъци, след като се откажат от американското си гражданство, заяви Мийнс.

Делегация на племената лакота е връчила декларацията за едностранното си излизане от споразумението с американското правителство с давност повече от век и половина, в Държавния департамент на САЩ в понеделник. В мотивите си те посочват, че споразумението е останало “само думи на хартия, които нямат никаква стойност”. В документа се отбелязва, че “споразуменията със САЩ нееднократно са били нарушавани с цел разхищаването на културните ценности, земите и унищожаването на обичаите на индианците”.

“Лакота са подписали с правителството на САЩ 33 договора, към които ние отсега няма да се придържаме”, допълва друг индиански активист, Филис Йънг (Phyllis Young), участвала в организирането на първата Международна конференция за правата на коренните народи в Женева през 1977 г.

Според Мийнс, излизането от състава на САЩ е напълно легален. “Решението съответства със законодателството на САЩ и преди всичко със 6-тата поправка на Конституцията, както и с международните договори, приети на Виенската конвенция и ратифицирани от САЩ и международната общност през 1980 г. Ние имаме законното право да бъдем свободни и независими”, посочва индианският лидер.

Делегация на дакота вече е посетила боливийското, чилийското, южноафриканското и венецуелското посолства в САЩ и е декларирала, че ще продължи дипломатическата си дейност в съответните държави, посредство откриването на дипломатически представителства през следващите седмици и месеци.
Индианците дакота започват борбата си за независимост още през 1974 г., приемайки декларация за независимост, подобна на Декларацията за независимост на САЩ от Англия. През септември т. г. ООН прие декларацията за правата на коренните народи, въпреки съпротивата на САЩ, които обявиха, че тя противоречи на собственото им законодателство.

“Репресиите от страна на щатското правителство” са взели тежката си дан от народа Дакота, чийто мъже имат очаквана продължителност на живота само 44 години – една от най-ниските в света. Броят на самоубийствата сред тийнейджърите дакота са 150% над средното за САЩ, смъртността сред новородените е 5 пъти по-висока от средната за страната, а безработицата е изключително висока, се посочва на сайта на Движението за освобождаване на Лакота.

“Нашият народ иска да живее, не просто да оцелява, пълзи или да служи просто като талисман. Не искаме да излагаме САЩ, а просто да осигурим възможности за бъдещето на нашите деца и внуци”, заключи Йънг, според която тази битка ще продължи повече от едно поколение.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

roni1923
14 Feb, 2015 | 20:10

с две ръце и цялото си сърце подкрепям борбата на индианците за създаване на своя държава .сащ са щедри на обещания,но само толкова.бъдете силни.успех.

Авел
22 Dec, 2007 | 12:11

Каква ирония на съдбата. Оказа се, че люлката на Демокрацията /разбирай див Капитализъм/ - САЩ, които раздават демокрация по света наляво и надясно си имат проблеми със собствените етноси. Подстрекавайки Косово да обяви едностранно независимост и да си създаде държава, сега ще трябва на дело да докажат колко са демократични, като разрешат на собствената си територия да се образува независима държава на индианците от племето Дакота. Но сигурно ще чуем от тях познатия израз " Да, ама не". Лесно е да демократстваш на чужд гръб, изпълнявайки британския принцип "Разделяй и владей" по света, а сега да ви видим де !!!. А Що се отнася до Косово, то е ясно че САЩ имат интерес от Независимо Косово, но къде е патешкия акъл на разумната Европа ??. Признаването на независимо Косово ще е началото на края на спокойна и единна Европа, защото ще възникнат още много етнически държавици - като кажеш "А", ще трябва да кажеш и "Б", с произтичащи от това много негативни последици за всички.

Che Guevara
21 Dec, 2007 | 14:53

Да подкрепим братята индиянци в справедливата им борба за независимост, така както американците подкрепят независимо Косово. Да живее братският индиански народ! Да живее независима Лакота!
Venceremos!

Niky G
21 Dec, 2007 | 14:32

Да се отцепят! После USA ако искат да си направят аналог с държавите на които са наложили разцепване и продължават...( за справки - Косово, Босна, Ирак, Близкият изток и т.н)

Иванчо
21 Dec, 2007 | 12:55

Тия нямат шанс, защото са под 1 000 човека, но ако в Кърджали решат да се цепят или Чечня тогава ще има проблеми за империите.

Стария пън
20 Dec, 2007 | 23:46


хареса ми. все някога ще успеят, а Сащ са бита карта
няма да са първата империя, която загрухтява в собствената си кал


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.