Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Девет са жертвите в училищната стрелба във Финландия
7 Ноември 2007
Директорката на училището и седем деца са мъртви, почина и 18 годишният нападател
Убиецът Пека-Ерик Аувинен в клип, поместен на сайта You Tube.
Убиецът Пека-Ерик Аувинен в клип, поместен на сайта You Tube.
Ученикът, който застреля 8 души в гимназия "Юкела" във финландския град Туусула, след което се простреля, е починал в болницата, заяви ръководителят на лекуващия го екип. На място са починали всички 8 жертви на стрелеца - 7 ученици - 5 момчета и 2 момичета и жената-директор на учебното заведение.

Починалият Пека-Ерик Аувинен е и автор на видеото, разпространено чрез "You Tube", в което предупреждава за предстоящата стрелба. Според местен полицейски инспектор това е установено със сигурност. Служителят на реда допълни, че момчето идва от нормално семейство и не е имал проблеми в училище. Профилът му в You Tube съдържал текст, призоваващ за "революция срещу системата". Съученици и учители на убиеца са шокирани от зверското убийство и са заявили, че никой, който го е познавал добре, не би помислил, че е способен на подобно нещо.

18-годишният убиец организирал разстрела със законно притежаван и регистриран на негово име пистолет 22-ри калибър Sig Sauer Mosquito. Гимназистът открил безразборна стрелба по учители и ученици, движейки се по коридорите на учебния център.

При стрелбата са ранени още 11 души - един възрастен мъж и 10 ученици. Мъжът, чието състояние е критично, и един от учениците са получили огнестрелни рани. Останалите са пострадали от парчета стъкло, докато скачали от прозорците на училището.

Президентът на Финландия Таря Халонен определи инцидента като "тъжен и шокиращ" и изрази съболезнованията си на роднините на жертвите. Премиерът Мати Ванханен на свой ред заяви, че стрелбата е "ранила дълбоко цялото финландско общество".

Това е първото "училищно" убийство във Финландия. В страната днес е обявен ден на национален траур в памет на жертвите.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.