Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кръвта от алигатор може да лекува СПИН
18 Юни 2008
Учени твърдят, че белтък извлечен от кръвта на алигатор унищожава 23 вида опасни бактерии, включително и ХИВ

Биохимикът Марк Мерчант (Mark Merchant) от McNeese State University в Луизиана съобщи, че кръвта от алигатори притежава особени свойства. Благодарение на тях тя може да се бори с много видове бактерии и вируси, включително и ХИВ, предизвикващ СПИН, пише Berliner Zeitung.

Ученият заедно със свои колеги изолирал от кръвта на алигатор белтъци, които въздействат даже на такива устойчиви бактерии, като тези от семейството  Staphylococcus aureus. Бактериите Staphylococcus aureus при попадане в организма на човек могат да предизвикат сериозно възпаление на белите дробове, инфекция на раните или кръвта. Те са смъртносна заплаха, тъй като по принцип съвременните антибиотици не могат да им влияят.

Мерчант доказва, че белтъкът извлечен от кръвта на алигатор, който той нарича Alligacine, представлява заплаха за 23 вида бактерии, включително и ХИВ. Изследователите заразяват в лабораторни условия човешки клетки и след това ги обработват с разтвор на кръв от алигатор. Благодарение на разтвора всички вируси практически са ликвидирани, докато самите клетки остават живи. Учените смятат, че кръвта от алигатор, въпреки своята агресивност, не причинява вреда на човешките клетки.

Във връзка с това Мерчант и колегите му се надяват, че могат да създадат на основата на Alligacine не само нови антибиотици, но и лекарство против СПИН. В момента те изучават подробно белтъка извлечен от кръвта на алигатора и определят молекулярната му структура. Целта е да се премахне тази част от молекулата, която може да бъде опасна за човека. 

Това не е първото подобно изявление за лечебните свойства на кръвта от крокодил. Преди няколко години австралийски учени обявиха, че предварителните тестове с крокодилска кръв показват, че имунната им система убива дори вируса на СПИН.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ПАНЧО
03 Jul, 2008 | 11:23

Кръвта от алигатор може да лекува СПИН.

След това какво може да се очаква, човекът да започне да напада като алигатор.

reni
21 Jun, 2008 | 17:20

Ами да избием всички алигатори тогава - голяма работа, че ще има един животински вид по-малко, важното е да отървем света от тази напаст СПИН. Пък ако това "лекарство" не помогне, от кожата им ще си направим презервативи да си се пазим по стария начин - ха, ха, ха

svedusht
18 Jun, 2008 | 11:42

Това лекарство е само за избраници-кръвопийци,канибали,т.е. - мекерета управници,първи братовчеди на крокодилите

sisi-pisi
18 Jun, 2008 | 10:00

пък и докато стигне до нас лекарството от кръв на алигатор......

koko
18 Jun, 2008 | 09:18

Абе я да си се пазим ние по общоизвестните начини, пък нека измислят и лекарство за СПИН и прочее болести. Мен от алигатори ме е страх! И от СПИН!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.