Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спането на включена светлина уврежда сърцето и предизвиква диабет
19 Март 2022
Излагането на светлина кара организма да премине в състояние на повишена готовност - увеличава се сърдечният ритъм, силата, с която сърцето се свива, скоростта, с която кръвта се отвежда до кръвоносните съдове за приток на кислород
Затворете щорите, спуснете завесите и изгасете всички светлини преди лягане. Излагането дори на умерено околно осветление по време на нощния сън, в сравнение със спането в слабо осветена стая, уврежда сърдечносъдовата функция по време на сън и увеличава инсулиновата резистентност на следващата сутрин, съобщава БГНЕС, цитирайки проучване на „Northwestern Medicine“ публикувано в PNAS.

"Резултатите от това проучване показват, че само една нощ излагане на умерено стайно осветление по време на сън може да влоши регулацията на глюкозата и сърдечносъдовата система, които са рискови фактори за сърдечни заболявания, диабет и метаболитен синдром", казва главният автор на проучването д-р Филис Зи, началник на отделението по медицина на съня в Медицинското училище на Северозападния университет "Файнберг" и лекар от „Northwestern Medicine“. "Важно е хората да избягват или да сведат до минимум излагането на светлина по време на сън".

Вече има доказателства, че излагането на светлина през деня повишава сърдечната честота чрез активиране на нервната система, която ускорява работата на сърцето и повишава бдителността за посрещане на предизвикателствата на деня.

"Нашите резултати показват, че подобен ефект е налице и при излагане на светлина по време на нощния сън", казва Зи. Сърдечният ритъм се увеличава в светла стая и тялото не може да си почине правилно.

Изследователите установяват, че инсулинова резистентност се появява на сутринта, след като хората са спали в светла стая. Инсулиновата резистентност се проявява, когато клетките в мускулите, мазнините и живите органи не реагират добре на инсулина и не могат да използват глюкозата от кръвта за енергия. За да компенсира това, панкреасът произвежда повече инсулин. С течение на времето кръвната захар се повишава.

По-ранно проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine, разглежда голяма група здрави хора, които са били изложени на светлина по време на сън. Те са били с повече наднормено тегло и затлъстяване, казва Зи.

Излагането на изкуствена светлина през нощта по време на сън е често срещано явление, било то от устройства, излъчващи светлина в помещенията, или от източници извън дома, особено в големите градски райони. Значителна част от хората (до 40%) спят с включена нощна лампа или с включена светлина в спалнята и/или държат телевизора включен.

Излагането на умерена светлина кара организма да премине в състояние на повишена готовност. В това състояние се увеличава сърдечният ритъм, както и силата, с която сърцето се свива, и скоростта, с която кръвта се отвежда до кръвоносните съдове за приток на кислород.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.