Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пробив в борбата с рака
29 Януари 2021
Израелски учени твърдят, че са открили „ахилесовата пета" на раковите клетки, което в бъдеще може да доведе до разработването на изцяло нов набор от медикаменти и методи на лечение на рак
Израелски учени направиха пробив в борбата с рака и откриха слабото място на злокачествените клетки с висока степен на хромозомна нестабилност. Откритието може да помогне за прилагането на нови лечения на болните от рак, пише „Джерусалем поуст".

Екип от изследователи, ръководени от учени от университета в Тел Авив, твърдят, че са открили „ахилесовата пета" на раковите клетки, което в бъдеще може да доведе до разработването на изцяло нов набор от медикаменти и методи на лечение на рак.

На учените отдавна е известно, че злокачествените клетки имат необичаен брой хромозоми, разказва д-р Ури Бен-Давид от Медицинския факултет „Саклер" в университета в Тел Авив, който ръководи изследването.

Хората имат 46 хромозоми (два комплекта по 23), но при заболяване от рак този брой се променя, тъй като по време на клетъчното делене се извършва хромозомна сегрегация, която може да доведе до феномен, наречен анеуплоидия.

Анеуплоидията или наличието на необичаен брой хромозоми в клетката, не само причинява често срещани генетични нарушения, но е и отличителен белег на раковите клетки. Този феномен се наблюдава при около 90% от туморите и 75% от раковите заболявания на кръвта.

Според Бен-Давид, това откритие дава възможност за изцяло нова посока на медицински изследвания.

Учените се опитват да установят как могат да се възползват от тази уникална разлика между раковите и нормалните клетки, за да убият селективно раковите клетки.

Изследването, публикувано в научното списание „Nature", е проведено в лабораторията на Бен-Давид в университета в Тел Авив в сътрудничество с шест лаборатории в четири други държави - САЩ, Германия, Нидерландия и Италия.

„Общото виждане е, че след като разберем по какво анеуплоидните клетки се различават от нормалните и открием ахилесовата им пета, това ще даде възможност за селективно унищожаване на раковите клетки", обясни Бен-Давид.

Изследването има важни последици за разработване на бъдещи лечения на рак. В момента на етап клинични проучвания са няколко препарата, които инхибират или забавят разделянето на хромозомите, но учени все още не са успели да установят кои пациенти ще реагират на тях. Изследването на Бен-Давид предполага, че анеуплоидията може да помогне на учените да определят реакцията на всеки пациент към тези лекарства.

Подробното изучаване на хромозомните аномалии също може да доведе до разработването на по-ефективни лечения на рак в бъдеще, тъй като лекарите ще могат да правят тестове за анеуплоидия и в съответствие с това да разработят необходимото лечение.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.