Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха изкуствен интелект, който открива сърдечни заболявания
18 Юни 2022
Конволюционната невронна мрежа обработва 3D изображения и дава професионална диагноза
Китайски учени разработиха нов модел на конволюционна невронна мрежа, който успешно диагностицира сърдечни заболявания като атеросклероза. Резултатите от работата са описани в статия, публикувана в списанието Biomedical Optics Express.

Технологията, като част от изкуствения интелект, се основава на анализа на изображения на 3D оптична кохерентна томография (OКT) на артериите на сърцето. Специалистите все по-често използват OКT за изследване на кръвоносните съдове, но поради голямото количество данни и сложността на интерпретацията на резултатите е доста трудно да се постави точна диагноза и да се започне своевременно лечение. Според резултатите от изследването използването на изкуствения интелект решава тези проблеми.

Механизмът на работа се състои от два етапа. В първия невронната мрежа използва полученото OКT изображение, за да предвиди възможни проблемни области. След това алгоритъма прецизира резултата на основа на клинични характеристики, които имитират опита на професионалните лекари.

За обучение на изкуствения интелект изследователите използват 5553 OКT на хора с атеросклероза и 3224 изображения без проблем в артериите. Новият модел на конволюционна невронна мрежа успява да идентифицира правилно приблизително 80 процента от случаите. В бъдеще експертите смятат да оптимизират резултатите като добавят повече данни за подобряване на обучението на изкуствения интелект. Освен това те ще въведат в алгоритъма допълнителни косвено влияещи параметри.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.