Факти, Анализи, Коментари
   18 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени създават чудодеен антибиотик от крокодилска кръв
17 Август 2005

Тестовете показали, че антителата в кръвта на крокодилите с лекота унищожават устойчиви към антибиотици бактерии


Антибиотикът от крокодилска кръв ще лекува успешно трофични язви, тежки изгаряния и рани.
     Австралийски учени от изследователския център към Парка за крокодили в град Дарвин (Darwin's Crocodylus Park) събират образци от крокодилска кръв с надеждата да създадат нов мощен антибиотик, след като предварителните тестове показали, че имунната система на рептилиите убива дори вируса на СПИН-а, съобщава агенция Reuters.

     Изследователите поясняват, че у крокодилите действат имунни механизми, които са много по-ефективни от човешките. Въпреки тежките рани, които получават в хода на борбата за територия със съперниците си, влечугите не страдат от повърхностни инфекции и раните им заздравяват извънредно бързо. Още през 1998 г. било установено, че някои антитела от кръвната плазма на крокодилите с лекота унищожават устойчиви към антибиотици бактерии като златистия стафилокок (Staphylococcus aureus) например.

     Един от изследователите, Адам Бритън (Adam Britton), посочва, че крокодилският имунитет функционира по различен начин от този при човека. Антителата на рептилиите атакуват чуждия микроорганизъм веднага след попадането му в организма и го унищожават за кратък период от време, като буквално го “взривяват на парчета”. Бритън сравнява последствията от защитния механизъм с “изстрел на пистолет, опрян до главата на бактерията”. Учените смятат, че препаратът на основата на крокодилска кръв ще може да се използва успешно за лечението на трофични язви, тежки изгаряния и рани. Не е изключено свойствата на крокодилския имунитет да се окажат прекалено силни за човека. Тогава препаратът ще бъде адаптиран чрез синтез на по-малко разрушителен негов аналог.

последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.