Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Индийската Лакшми, която се избави от излишните си ръце и крака, проходи
Николай Атанасов - 18 Февруари 2008
2-годишното момиченце, оперирано през ноември, се учи да стъпва с проходилка и вече се развива като нормално дете

Лакшми с майка си преди операцията.

2-годишното индийско момиченце Лакшми Татма, която в началото на ноември м. г. прекара 27-часова операция за отделянето от тялото й на т. нар. “паразитен близнак” и неговите крайници, вече е направила първите си крачки с помощта на проходилка, съобщава британският ежедневник The Daily Telegraph.

“Лакшми винаги е знаела, че е различна. След операцията обаче тя инстинктивно започна да се държи като нормално дете, сякаш просто е чакала възможността за това”, обяви щастливата майка на Лакшми, Пунам Деви Татма в интервю за британската телевизия Channel 4.

“Веднага след като я сложихме в специалната проходилка, тя започна да се бута напред-назад с крачетата си, като избухваше в смях и усмивката не слеже от лицето й. Тя обожава да го прави”, коментира първите стъпки на дъщеря си Пунам Деви.

“Всеки ден, откакто напуснахме болницата, тя прави все повече и повече нови неща, които бяха невъзможни за нея преди. Промените в живота на Лакшми са поразителни. Трудно е да се повярва, че само преди 3 месеца, тя трудно можеше да седи и дори не пълзеше, а ние мислехме, че никога няма да може да живее нормално”, разказва майката. 

Лакшми имаше 2 двойки ръце и крака, заради т. нар. “паразитен” сиамски близнак без глава, прикрепен към тялото й в областта на таза, чието развитие спряло в утробата на майката, но останал свързан с момиченцето с обща кръвоносна и нервна система.

През ноември екип от над 30 хирурзи в болницата Sparsh в индийския град Бангалор, проведе няколко едновременни операции за разделянето им, които продължиха 27 часа и завършиха успешно. В хода на интервенциите, специалистите разделиха кръвоносната система, гръбначния стълб и прехвърлиха здравия бъбрек на “паразитния близнак” в тялото на Лакшми.

След изписването на момиченцето няколко дни по-късно, семейство Татма намерило подслон и работа в болница и училище за деца с увреждания в индийския щат Раджастан, където ще останат поне до пълното възстановяване на Лакшми. Наскоро фамилията се увеличила с още един член – новородената дъщеричка Саравати.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.