Факти, Анализи, Коментари
   28 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Операцията на четириръката Лакшми мина успешно
Николай Атанасов - 7 Ноември 2007
Работата на хирурзите по отделянето на гръбнака, бъбреците и крайниците на “паразитния близнак” продължи 27 часа

Д-р Шаран Патил.

Екипът от 30 хирурзи в болница “Спарш” в индийския град Бангалор завърши успешно операцията за премахването на излишните части от тялото на 2-годишната Лакшми Татма (Lakshmi Tatma), родена с 4 ръце, 4 крака и двоен гръбначен стълб, предава Reuters. Хирурзите, отделили от Лакшми срастното в тазовата област тяло на “паризитния й близнак”, смятат, че след интервенцията момиченцето има всички шансове да започне нормален начин на живот. 

В хода на продължилата 27 часа операция, били отделени собствените гръбнак и бъбреци на Лакшми от “чуждите”, както и излишните крайници и нерви. След това били коригирани деформираните тазови кости и гръбначен стълб на момиченцето.

В първите часове на операцията били отстранени допълнителните органи и крайници. До полунощ неврохирурзите успели да разделят срастналите се гръбнаци, докато ортопедичните хирурзи отстранили “паразитното тяло”, отделяйки от него вътрешните органи и съдовете на Лакшми. След това започнала сложната процедура по реконструкция на долната част от тялото й. В рамките на тази манипулация, на момиченцето бил присъден здрав бъбрек от нейната недоразвита близначка. Хирурзите използвали и тъкани от близнака за възстановяването на тазовата област, уточни ръководителят на екипа от специалисти, д-р Шаран Патил (Dr. Sharan Patil), цитиран от Associeted Press.

“Резултатите от реконструкцията надминаха всичките ни очаквания. Успяхме благополучно да съединим отново тазовите кости, което спести една допълнителна операция”, заяви Патил. Въпреки това Лакшми ще се нуждае от допълнително лечение и евентуална нова операция на крачетата, преди да може да ходи нормално. 

По думите на участвалата в операцията д-р Мамта Патил (Mamta Patil), Лакшми ще бъде подложена на интензивни грижи през следващите 48 часа след операцията.

Лекарите в Sparsh Hospital посочват, че са извършили операцията, която се оценява на $ 625 000, и ще продължат да лекуват момиченцето безплатно, тъй като интервенцията е била жизнено важна, а семейството й не е разполагало с нужните средства. “Благодарни сме на всички специалисти, които видяха затрудненото ни положение и решиха да ни помогнат”, обяви бащата на детето, Шамбу Татма. “Лекарите ни увериха, че след операцията Лакшми ще може да води обикновен начин на живот, като всички останали хора. Продължавам да се моля да това”, допълни майката Пунам Деви.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.