Факти, Анализи, Коментари
   28 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жената с първото в света присадено лице издаде книга
13 Октомври 2007
Две години след операцията Изабел Динор изпитва смесени чувства, а целувката е недостъпна за нея
Изабел Динор, влязла в историята на медицината с първата трансплантация на лице
Изабел Динор, влязла в историята на медицината с първата трансплантация на лице

Новината за операцията обиколи света

През ноември 2005 година екип хирурзи, ръководен от професорите Питър Батлер и Жан- Мишел Дюбернар извърши първата в света операция по трансплантация на лице...За нея писа цялата световна преса. Две години по-късно Изабел Динор, която влезе в историята на медицината като първият човек с присадено лице, разказа своята "одисея" в книга под заглавие " Целуни Изабел".

Мадам Динор, неомъжена майка на две дъщери- тийнейджърки, признава, че през май 2005 година по време на внезапен пристъп на депресия, е взела много голяма доза сънотворни в дома си в предградие на град Валенсинес. Това е било опит за самоубийство, причините за който Изабел така и не поиска да разкаже никому.

След като изпила сънотворните, тя загубила съзнание и в този момент кучето и я нападнало, обезобразявайки страшно лицето и.

Жената, чийто нос, устни и брадичка били използвани за първата в света трансплантация, също била самоубийца, която, обаче, успяла да докара нещата до край - 48 годишната французойка се обесила. Семейството и дало разрешение да се използват лицевите и тъкани за операцията.

Оливър Джарде, професор по етика в медицинския център на Amiens University, който участвал в подготовката на операцията, казва, че мозъкът на жената- донор е бил мъртъв, когато тя била докарана в болницата. От донора са взети тъкани на лицето заедно с мускули и подкожни мазнини, след което лицето било присадено на Динор. Операцията продължи 15 часа, през които към лицето на реципиента били включени 8 кръвоносни съда, 4 артерии и 4 вени на донора. След операцията Изабел изпитвала смесени чувства. Ту и се струвало, че лекарите и върнали живота, ту изпитвала отвращение към новия си вид. За това тя разказва в книгата, публикувана тази седмица във Франция. Лекарите са и обещали, че с времето тя отново ще може нормално да се храни, да говори и да се усмихва както обикновено, но едва ли някога ще може да се целува.

Две години след операцията целувката за Изабел все още е недостъпна. Координирането на мускулите на долната част на лицето за нея е извънредно трудна процедура.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.