Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вегетарианската диета пречи на раждането на близнаци
Николай Атанасов - 23 Май 2006

Строгите вегетарианки раждат близнаци 5 пъти по-рядко, заради липсата на млечни продукти в храната им


     При жените-вегани (строги вегетарианци), които не се хранят с каквито и да е продукти от животински произход, включително и мляко и яйца, шансът за раждането на близнаци е много по-малък, съобщава Reuters. До този извод стигнали екип учени под ръководството на д-р Гари Стейнмън (Gary Steinman) от Еврейския медицински център Лонг Айлънд (Long Island Jewish Medical Center) в Ню Йорк.

     Изследователите сравнили честотата на раждане на близнаци при жените с обичаен хранителен режим, включващ растителни и животински продукти, при вегетарианки, употребяващи млечни продукти и при строгите вегетарианки. Резултатите показали, че веганите раждат близнаци 5 пъти по-рядко, в сравнение с жените, консумиращи млечни продукти.

     За последните 30 години, близнаци се раждат много по-често. Учените обясняват това явление с появата на нови методи и медикаменти за лечение на безплодието и с увеличения брой на жените, раждащи след 30-годишна възраст. Важно значение за увеличаването на мултиембрионалните бременности има и храненето, твърди д-р Стейнмън. Според специалистът, ключова роля в този процес играе т. нар. инсулиноподобен фактор на растежа (insulin-like growth factor; IGF).

     IGF е хормон, който се изработва в черния дроб на хората и животните под действието на соматотропния хормон, известен още като хормон на растежа (СТХ). IGF изпълнява ролята на посредник между хормона на растежа и клетките, като по-големите му количества увеличават значително шансовете за оцеляване на ембриона в първите етапи от развитието му. По-важното в случая е, че IGF повишава чувствителността на яйчниците към фоликулостимулиращия хормон (FSH) и способства образуването на по-голям брой яйцеклетки.

     Изследването на Стейнмън показало, че при жените-вегани нивото на IGF в кръвта е с 13% по-ниско, отколкото при тези, консумиращи млечни продукти. В страните, разрешаващи използването на хормона на растежа при отглеждането на домашните животни (включително в САЩ), в месните и млечни продукти има най-висока концентрация на IGF. Според изследователите от медицинския център Лонг Айлънд, най-високи нива на IGF принципно се наблюдават у тъмнокожите жени, а най-ниски – у жените с азиатски произход.

     Д-р Стейнмън препоръчва на жените, планиращи бременност, да заменят месото и млечните продукти от ежедневното си меню с други източници на белтъчини, за намалят вероятността от зачеването на близнаци. Съветът на учените е свързан с факта, че мултиембрионалната бременност е свързана с увеличаване на риска от различни усложнения като преждевременно раждане, вродени дефекти на новородените или свързано с бременност високо кръвно налягане у майката. Изследването на американските специалисти е публикувано в последния брой на специализираното издание Journal of Reproductive Medicine.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.