Факти, Анализи, Коментари
   30 Ноември 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Продължителното седене е по-опасно, отколкото си мислим
6 Май 2019
За съжаление, много от нас работят зад бюро и прекарват над 80 % от работния си ден на стола
Продължителното седене е по-опасно, отколкото си мислите! За съжаление, много от нас работят зад бюро и прекарват над 80 % от работния си ден на стола. Приемете сериозно всички съвети за раздвижване на час и максимално движение през деня, съобщава КРОСС. Седенето носи много негативни последици за здравето:

Сърдечни проблеми

Те са пряко свързани с увеличения риск от напълняване. При застояване горим по-малко калории и затова мастните киселини обгръщат артериите по-лесно.

Болка в тялото

Седенето, което е пряко свързано с обездвижване поставя тялото в определена поза. Когато постоите дори 30 минути в една поза, после усещате болка в съответното място. Представете си ако не мръднете часове, забити в монитора!

Изкривяване на стойката

Постоянното седене в една поза води до изгърбване. Много малко са тези, които седят с изправен гръб на стола.

Уврежда мозъка

Да, правилно прочетохте. Седенето се отразява и на мозъка ви. Според изследване на университета в Калифорния, Лос Анджелис, заседналият начин на живот, включващ и повече заседяване може да причини изтъняване на област в мозъка, която отговаря за запаметяването на нови неща.

Напълняване

Повече седене, по-малко движение, по-малко горене на калории и всичко това води до напълняване.

Риск от диабет

Десетки изследвания от години твърдят, че напълняването и застояването са сред основните предпоставки за развиване на диабет.

Разширени вени

Седенето дълго време напряга краката и седалищните ви части. Това води до разширяване на вените и до хемороиди.

Раздразнение

Липсата на движение и взирането в монитора води до промяна в настроението и по-точно до едно раздразнение, което после се отразява и на съня ви. Така влизате в порочен цикъл на недоспиване и настроението ви не се подобрява.

Какво да направите

Вече сте го чували. Движете се минимум 30 минути на ден. Забравете за асансьора, качвайте се по стълбите. Ставайте на всеки час и се разхождайте по 10 минути. Сменяйте позата на стола си на всеки 20-30 минути. Спортувайте активно, за да развиете мускули и те да ви помогнат да запазите позата и здравето на тялото си дори да седите през по-голямата част от работния ден.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.