Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Класическата музика действа като обезболяващо
5 Април 2019
Според учените двойката “ибупрофен – музика” с повече от 90% подобрява аналгетичните резултати
Комбинацията от класическа музика и болкоуспокояващи подобрява крайния резултат върху пациента, твърдят изследователите от Университета в Юта. Според учените двойката “ибупрофен – музика” с повече от 90% подобрява аналгетичните резултати. Възпалението намалява със 70% при двойката “аналог на NAX 5055 (противовъзпалително средство) – музика”.

В хода на експеримента лабораторни гризачи са били разделени на две групи: едната е била изложена на околен шум, а втората е слушала три тричасови сегмента на композитора Волфганг Моцарт в продължение на 21 дни. Американски специалисти са подбрали композиции с ритмични, акордови и фразеологични прогресии. Учените са използвали два модела на болка: една симулирала хирургична операция, а другата – възпаление.

Оказало се, че “хирургичната” болка е намаляла със 77% без употребата на лекарства, само чрез музика. В комбинация с музикалната композиция, “ибупрофен” е намалил с 93% болковите реакции при “възпалителния” модел. Също така, музиката и NAX 5055 са намалили възпалението съответно с 21% и 9%.

Според учените, ако се “опаковат” музика и други нефармакологични препарати в мобилни приложения, това ще помогне на хората. В комбинация с подходящите лекарства, ефектът ще бъде поразителен. /БГНЕС


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.