Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени: Здравословният начин на живот е смъртоносен!
22 Септември 2018
11-годишното проучаване показало, че ниско въглехидратните диети, които се считат за част от здравословния начин на живот, повишават риска от преждевременна смърт с 32 процента
Учените от Медицинския университет в Лодз (Полша) установиха, че ниско въглехидратните диети, които се считат за част от здравословния начин на живот, повишават риска от преждевременна смърт, съобщава EurekAlert!.

В проучването, което се провежда между 1999-2010 г., участвали 24 825 души, средната възраст на които е била 47,6 години. Специалистите изучавали връзката между ниско въглехидратните диети и смъртността по различни причини, включително коронарна болест на сърцето, цереброваскуларно заболяване (инсулт) и рак.

Оказало се, че при най-ниското ниво на приема на въглехидрати рискът от преждевременна смърт се е увеличил с 32% в 6,4-годишен период на наблюдение в сравнение със средните показатели. В същото време рискът от смърт от сърдечни заболявания, инсулт и тумори се увеличил съответно с 51, 50 и 25%. Тази връзка е най-силната при възрастните хора, които не са с наднормено тегло.

Резултатите са потвърдени в мета-анализ на седем различни проучвания, в които взели участие общо 447 506 души. Учените са установили, че ниското ниво на консумация на въглехидрати е по-опасно, отколкото високото и води до увеличаване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и рак съответно с 13 и 8%. Една от възможните причини за подобна връзка може да бъде съпътстващото увеличение на приема на животински протеини и мазнини, както и неадекватен прием на фибри и други вещества от растителен произход.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Коко
30 Nov, 2018 | 06:41

Абсолютно правилно !

Иван
22 Sep, 2018 | 19:04

Според мен храната трябва да е блансирана. Всички такива лишения са ненормални


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.