Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени: Бракът е полезен за здравето
27 Юни 2018
Изследването е направено с 2 милиона души на възраст между 42 и 77 години
Група английски учени установиха, че достигналите до третата възраст съпружески двойки са значително по-защитени здравословно от заклетите ергените или старите моми. Изследването, публикувано в академичното списание Heart се базира на данни от последните две десетилетия и включва сведения за над два милиона души на възраст между 42 и 77 години, установи, че решилите се на брак се радват на значително по-занижен риск от сърдечни проблеми.

Достоверността на изследването е особено висока, тъй като то покрива расово и етнически разнородно население от Европа, Северна Америка, Близкия Изток и Азия. За сравнение лицата, които са разведени, овдовели или никога не са били женени са подложени на 42% по-висок риск от развитие на сърдечносъдово заболяване и 16% по-застрашени от развитие на исхемична болест на сърцето. Същевременно заклетите ергени са 42% по-вероятно да починат от инфаркт и 55% от инсулт, пише БГНЕС.

Учените са установили също, че резултатите не се различават значително в зависимост от пола на изследваните лица с изключение на инсулта, който е по-честа причина за смърт за самотните мъже.

"Резултатите от нашето изследване показват, че семейното положение следва да се включи сред факторите за определяне на риска за развитие на сърдечни заболявания", заключава Чун Вей Уонг от отделението по кардиология на болницата в град Стоук он Трент, Западна Англия. Четири пети от всички сърдечносъдови заболявания могат да бъдат прогнозирани на базата на определен набор „рискови фактори“: напреднала възраст, мъжки пол, високо кръвно налягане, висок холестерол, тютюнопушене и диабет. Семейното положение би могло да бъде именно този рисков фактор, който да обясни причините за оставащите 20%.

Учените все пак си оставят вратичка за неточности в изводите с аргумента, че било практически невъзможно да се установи колко от изследваните са били в неформално съжителство, еквивалентно на брак.

Остава без точен отговор и въпросът какво в брака именно „предпазва“ сърцето. Според учените, сред възможните обяснения е наличието на партньор, който да следи отблизо здравето и редовния прием на медикаменти на своята половинка. Не трябва да се пренебрегва и повишеното качество на живот при две пенсии вместо само на една.

В допълнение, това, че не живеещ сам, подобрява настроението и стимулира невронните връзки в мозъка. Предишни изследвания вече доказаха, че животът с любим човек намалява риска от деменция.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.