Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2018
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Мръсният въздух е една от основните причини за ранна смъртност
4 Януари 2017
Има регистрирани повишения на нормата на фини прахови частици в някои градове
За последните няколко дни има регистрирани повишения на нормата на фини прахови частици в някои градове. В София то е над 5 пъти, в Шумен, Горна Оряховица, Перник и Смолян също има по-високи стойности, посочи в интервю за „Преди всички“ Емилия Стойнева  от Агенцията по околна среда. Тя обясни:

Всяка община изготвя програма за качеството на атмосферния въздух, в която трябва бъдат заложени планове и мерки. Сега по оперативна програма Околна среда, в периода 2014-2020,  ще бъде отворена процедура за намаляване на замърсяванията с фини прахови частици. Общините с нарушено качество биха могли да кандидатстват, за да подобрят качеството на въздуха.

Според различни изследвания мръсният въздух е една от основните причини за ранна смъртност у нас, каза  Генади Кондарев от  Сдружение "За земята". Той обясни какво може да се направи в краткосрочен план:

Пунктовете не са чак толкова много в страната. Това, което обаче не може да се каже, е, че данните се изнасят постоянно в реално време в интернет. Това е една първа стъпка, която трябва да се направи. Имаме планове от сдружението, до края на месеца да изкараме един калкулатор, който да позволи на хората да пресмятат еквивалент на цигарен дим.

Според Генади Кондарев в по-дългосрочен план домакинствата трябва да бъдат подпомагани да преминат на по-ефективно отопление.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  П Р Е Д С Т А В Я М Е  В И
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително