Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
От октомври всяко 12-годишно момиче може да бъде ваксинирано безплатно срещу рак на маточната шийка
30 Юли 2012
Държавата е осигурила 2 млн. лв. за финансирането на трите етапа на ваксинацията

От 1 октомври всяко 12-годишно момиче ще може да бъде ваксинирано безплатно срещу рак на маточната шийка, съобщиха на пресконференция за представянето на приетата от правителството Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Програмата е одобрена по инициатива на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. Предстои изготвяне на Правилник от НЗОК за предоставяне на ваксините.
 
Държавата е осигурила 2 млн. лв. за финансирането на трите етапа на ваксинацията. От превенцията ще могат да се възползват само момичетата навършили 12 години. Желанието за ваксинация ще се заявява на личния лекар, който ще я изисква от РЗИ. Две са фирмите, които предлагат ваксината. Родителите ще избират коя да бъде поставена на детето им, а НЗОК ще заплаща стойността. Разликата между ваксините, предоставени от различните фирми, са че едната е двувалентна (срещу 16 и 18 онкогенни вируса), а другата е четиривалентна. И двете дават над 100% защита срещу 16 и 18 онкогенни вируса, които предизвикват три четвърти от рака на маточната шийка.

От неправителствените организации, партньори по програмата, подчертаха, че ваксинирането е доброволно. По данни на Федералния контрол на САЩ от ваксинираните пациенти за последните 6 години няма нито един, който да е с понижен имунитет. За последните 10 години няма данни сред ваксинираните да има инфектирани. Международният опит показва, че ваксината срещу човешки папиломен вирус, който води до рак на маточната шийка, е ефективно, посочи доц. Павел Теохаров - национален консултант по вирусология.

Предстои тежката задача да се убедят хората в полезността и необходимостта от ваксинирането срещу рак на маточната шийка, посочи доц. Здравка Валерианова - директор на Националната онкологична болница. Проблем при убеждаването е това, че заболяването не застрашава пряко живота, отбеляза д-р Клара Балджиева - председател на Националното сдружение на педиатрите от извънболничната помощ. По думите й рискът от заболяване при момичетата е най-голям в първите 3-4 години от започването на полов живот. "Трябва да направим модерно сред тийнейджърите да се ваксинират", отбеляза педиатърът.

От неправителствените организации благодариха на правителството за мъдрото решение да осигурят безплатно доброволно ваксиниране срещу рак на маточната шийка. По направени проучвания, масовото ваксиниране на едно поколение е с 40 млн. лв. по-евтино от лечението на заболелите жени.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.