Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
От шампоаните се дебелее
4 Юли 2011
Фталатите, които са в състава на около 70% от шампоаните, сапуните и козметиката, действат като "ендокринни дизруптори", установиха лекари

Диетолозите непрекъснато изтъкват значението на здравословното хранене и спорта за хубавата фигура. Изследване на американски лекари обаче показва, че храната и обездвижването не са единствените фактори, които допринасят за качването на килограми, съобщи Daily Mail.

Възможно е да пълнеем и от химикалите, използвани в много козметични продукти.

Фталатите, които са в състава на около 70% от шампоаните, сапуните и козметиката, действат като "ендокринни дизруптори", установиха лекари от болницата "Маунт Синай" в Ню Йорк. Те трябва да бъдат избягвани винаги, когато е възможно.

Ендокринните дизруптори имитират ефекта на хормоните. Те се отразяват на работата на жлезите, които ги произвеждат. Фталатите могат да се избягват, като се избират продукти без аромат, както и органични продукти.

Учените предупреждават и за вредното действие на химикала бисфенол-А, съдържащ се в много опаковки на храни.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

:)
02 Dec, 2011 | 02:09

Преставам да пия шампоани ! :)

"Дизруптор" - каква хубава дума... на чист Македонски ;)

info-mN
04 Jul, 2011 | 13:47

Водата за пиене се взема от реката, "пречиства" се и се пие, след което отива в отходните канали, пак се "пречиства" и отива в реката за да има за следващия град. Фталатите едва ли се улавят от тези пречиствателни съоръжения. Добре е, че в БГ язовирите се строят преди градовете за да има чиста вода.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.