Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Как радиацията вреди на човека
17 Март 2011
Ако човек е подложен на ниски дози лъчение, съществува опасност от ...

Директорът на отделението по радиотерапия IEO, Европейския институт по онкология в интервю за италианското издание Corriere della Sera отговори на някои въпроси, свързани с реакцията на човешкия организъм при излагане на радиация.

Фактът, че в момента в Япония след аварията на АЕЦ Фукушима 1 на населението се раздават йод-съдържащи лекарства, лекарят обясни по следния начин: "Щитовидната жлеза изисква йод, за да се премахне възможността за усвояване на радиоктивност йодни таблетки трябва да се приемат за намаляване на риска от възнкване на тумори. Това е предпазна мярка. "

"Ако човек е подложен на ниски дози лъчение, съществува опасност от заболяване: левкемия - след период от пет години и рак - след 10-15 години, но развитието на тези заболявания не е задължителна последица от излагането на радиация", коментира директора.

"Децата и ембрионите, принадлежат към групата с най-висок риск, тъй като радиация може да предизвика мутации в ДНК. Клетките на тялото в детския организъм бързо се обновяват и тумора може да расте много бързо", обяснява експерта от Европейския институт по онкология.

Световната здравна организация (СЗО) призова да не се приемат самостоятелно препарати на йодна основа след злополуката с японската атомна електроцентрала Фукушима-1. Причината за този призив бе заради нарастващото търсене на таблетки от калиев йодид и други препарати с йод, поради което запасите на тези лекарства в складовете на някои страни от Тихия океан бързо се изчерпаха.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.