Факти, Анализи, Коментари
   6 Декември 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Само една изпушена цигара може да предизвика рак
17 Януари 2011
Тютюнопушенето нанася вреди на организма само няколко минути след първата цигара, а не след години, твърдят американски учени

Тютюнопушенето нанася вреди на организма само няколко минути след първата цигара, а не след години, твърдят американски учени. Според доклад, публикуван в сп. Chemical Research in Toxicology, почти веднага след първите дръпвания от цигарата се образуват вещества, предизвикващи ракови заболявания, предаде БТА, позовавайки се на ВВС.

Резултатите от малкото по мащабите си изследване представляват недвусмислено предупреждение за пушачите. Благотворителното дружество Ash, което се занимава с борбата с тютюнопушенето, заяви, че изследванията недвусмислено доказват: никога не е рано да се откажем от цигарите.

Дълготрайните вреди, нанесени от пушенето - от сърдечносъдови болести до различни видове рак - са добре известни. Новото изследване доказва, че вредите върху организма се нанасят още с първата цигара. Изследователите са проверили съдържанието в кръвта на 12 пациенти на химически вещества, свързани с рака, - на полицикличните ароматни въглеводороди.

Полицикличните ароматни въглеводороди, добавени в цигарите, са били преработени от организма и са се превърнали в друго вещество, което уврежда ДНК и води до развиване на рак. В експеримента целият този процес е отнел от 15 до 30 минути. Проф. Стивън Хехт от Университета на Минесота предполага, че експериментът на учените е уникален, тъй като за пръв път е изследван метаболизмът на полицикличните ароматни въглеводороди, вдишвани с цигарения дим, без влиянието на други фактори като замърсяване на околната среда или храна.

"Резултатите от изследването трябва да послужат като сериозно предупреждение за всеки, които иска да започне да пуши" - казва ученият.

"Всеки знае, че тютюнопушенето може да доведе до рак на белите дробове - напомня Мартин Докрел от благотворителната организация Ash. - Най-страшният извод от този доклад е, че показва колко бързо започва пътят към рака - той не отнема 30 години, а само половин час след първата цигара."

Изследването е финансирано от Националния институт по изследване на раковите болести на САЩ.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.