Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Всички сме мутанти
Николай Атанасов - 3 Септември 2009
Британски и китайски учени потвърдиха, че всеки от нас има средно 100-200 мутации в сравнение с ДНК на родителите

Всички съвременни хора са мутанти, откриха учени от Китай и Великобритания, резултатите от чийто изследвания са публикувани в специализираното издание Current Biology, съобщава BBC News.

Специалистите от Института Wellcome Trust Sanger в Хинкстън (Hinxton), Англия и Пекинския геномен институт (Beijing Genomics Institute) в Шенжен (Shenzhen), Китай  установили, че при предаването на наследствената информация от родителите на потомството в новата ДНК-верига възникват средно 100-200 мутации. Учените за пръв път са в състояние да извършат изчисления с подобна точност благодарение на най-новите технологии за секвениране на човешкия геном.

Откритието ще позволи по-точното определяне на хронологията на развитието на човечеството като цяло и отделните етнически групи в различните части на света, както и в борбата с различин наследствени и придобити заболявания, смятат авторите на изследването.

Повечето от тези 100-200 мутации са безвредни за здравето. обаче именно някои от мутациите в клетките са причина за редица сериозни заболявания, като рака, и познанията за честотата на възникването им могат да бъдат използвани за разработването на методики за забавянето или ограничаването на риска от този процес.

Учените изследвали хиляди гени от Y-хромозомите на двама китайски мъже, които били много далечни роднини с общ предшественик през XIX век. При тях били открити 12 различия, осем от които били мутации, възникнали в клетките в зряла възраст и само четири били “истински” мутации, дължащи се на “неточност” при предаването на генетичния материал от предците на потомството. Учените посочват, че откриването на тези естествени мутации било “по-трудно от търсенето на игла в купа сено”.

Досега учените можеха да дадат само приблизителна оценка колко често в човешкия геном стават случайни мутации. При по-нататъшната си работа британските и китайските специалисти се надяват да уточнят разликите в скоростта на мутиране на различните участъци от генома на човека.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Жужи
08 Sep, 2009 | 10:10

Е,не всички...

04 Sep, 2009 | 15:30

Абе .... пийвай си по често ракийката, замезвай, може и по някоя цигарка и не се замисляй много - много!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.