Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха птици, заразени със свински грип
21 Август 2009
За човека ще бъде смъртносна комбинацията от кръстосването на вируса на свинския с този на птичия грип

В Чили за първи път в птици е открит вируса А/H1N1, известен като свински грип, съобщава Ройтерс. От Министерството на здравеопазването на Чили съобщават, че вируса А/H1N1 е бил открит в пуйки, които се отглеждат и продават от две чилийски ферми. Отбелязва се, че няма опасност от разпространение на заболяването. Според представител на правителството, продукцията от пуешко месо е напълно безопасна за потребление.

Учените смятат, че за човека ще бъде изключително смъртносна комбинацията от кръстосването на вируса на свинския грип A/H1N1 с този на птичия грип H5N1. Вирусите от този тип се състоят от 8 сегмента РНК. Ако се окажат в един организъм, то сегментите им лесно могат да се смесят, съдавайки нов вирус. Този вирус ще се предава лесно от човек на човек, като A/H1N1, а ще бъде смъртносен като птичия грип.

За момента двата вируса не представляват голяма опасност - A/H1N1 не е толкова опасен, а H5N1 е смъртоносен, но не се предава от човек на човек.

Припомняме, че на 11 юни 2009 г. Световната здравна организация за първи път от 40 години официално обяви, че въвежда шесто, максимално ниво на заплаха от пандемия, във връзка с разпространението по света на грипа A/H1N1. Според последните данни над 2100 човека са станали жертва на свинския грип, а заболелите са 230 000 души.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.