Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Син оцветител лекува травми на гръбначния мозък, но…
Николай Атанасов - 29 Юли 2009
Пациентът се оцветява в синьо – плъховете за седмица, хората не се знае…

Синият хранителен оцветител, използван например в шоколадовите бонбонки M&Ms със синя глазура, може да лекува травми на гръбначния стълб, установиха учени от американския Университет на Рочестър (University of Rochester). Единственият страничен ефект на терапията е временното оцветяване на пациента в синьо, съобщава британският ежедневник The Times.

Експериментът с лабораторни плъхове доказал, че оцветителят от фамилията “Кумаси” (Coomassie) “ярко синьо G” (Brilliant blue G; BBG) предотвратява възпалението и подпомага и ускорява значително възстановяването след травми на гръбначния стълб.

В хода на изследването, чийто резултати са публикувани в последния брой на специализираното издание Proceedings of the National Academy of Sciences, плъховете били инжектирани с големи или малки дози BBG 15 минути след нанасянето на травмата на гръбнака, докато контролната група животни вместо “лекарството” получили вода.

И двете групи, лекувани с оцветителя, показали по-добро дългосрочно възстановяване, като след 42 седмици те можели да извършват координирани движения и на предните, и на задните крайници, и да се придвижват относително нормално.

Според специалистите, лечебният ефект на синята боя се дължи на блокирането на химикала аденозин трифосфат (adenosine triphosphate; ATP), който е отговорен за възпалението на гръбначния стълб след травма. За гръбначните неврони възпалението често предизвиква по-сериозни и необратими увреждания, отколкото първоначалната травма, и в крайна сметка води до умирането им. BBG обаче показал по-голям афинитет за свързване с нервните клетки от ATP и по този начин неутрализирал действието му.

Оцветителят бил ефективен тъй като показал способност да премине през кръвната бариера и да навлезе в гръбначния стълб, за разлика от всички известни досега химически блокери на аденозин трифосфата.

При лекуваните с него животни обаче се появило непредвидено посиняване на кожата, ушите, носовете, опашките и ноктите, като дори розовите очи на плъховете-албиноси станали сини.

Терапията не показала други странични ефекти, като всички жизнени показатели на животните останали в норма, а самите те възвърнали нормалното си оцветяване само след седмица. Учените обаче предупреждават, че необичайната пигментация при хората може да трае по-дълго, тъй като обмяната на веществата им е 8 пъти по-бавна, отколкото при плъховете.

The Times уточнява, че от травми на гръбначния стълб страдат между 36 000 и 40 000 жители на Великобритания, като броят им се увеличава с около 1000 души всяка година. Към момента за лечението на подобни увреждания се използват преди всичко големи дози стероиди. Те обаче са ефективни единствено при незначителни травми, поради което се използват само в 15% от случаите. Според невробиологът от Университета на Рочестър и съавтор на изследването, Майкен Недергаард (Maiken Nedergaard), BBG може да предложи по-директно и ефективно лечение и при по-сериозни травми на гръбнака.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.