Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Австралийци поставиха пейсмейкър на 540-грамово новородено
Николай Атанасов - 23 Юни 2009
Първата подобна успешна операция в света спаси живота на момиченцето, страдащо от пълен сърдечен блок

Малката Тейлър с майка си Ребека.

Австралийски хирурзи за пръв път успяха да поставят кардиостимулатор на недоносено новородено с тегло под 750 грама. Изкуственият водач на сърдечния ритъм спасил живота на момиченце, страдащо от вродена пълна сърдечна блокада, съобщава австралийската агенция News.com.au.

Пълната блокада на сърцето е състояние, при което електрическите импулси не се провеждат от синусовия възел, отговарящ за свиванията на мускула, до останалите части на сърцето.

При малката Тейлър Гарднър (Taylor Gardner) порокът бил открит на 19-тата седмица от вътреутробното развитие. Специалистите посочват, че подобни случаи се срещат при 1 на 200 000 бебета и още по-рядко в подобна степен на тежест.

9 часа след преждевременното раждане на Тейлър в 26-тата седмица от бременността на 25 май, пулсът на момиченцето с тегло 541 г. бил само 40-50 удара в минута при нормални 140-160 свивания на сърцето.

При това положение до органите на новороденото не достигало достатъчно количество кръв и хирурзите в болницата Monash Medical Centre в Мелбърн се решили на неизпробвана досега операция, за да спасят живота й.

Те имплантирали в сърцето на бебето електроди, свързани с външен кардиостимулатор, голям почти колкото телцето на малката Тейлър.

Ръководителят на екипа хирурзи, извършил интервенцията, д-р Алекс Велдман (Dr Alex Veldman), подобна операция за поставянето на пейсмейкър е правена на не повече от 10 недоносени новородени в света, но за пръв път при бебе с тегло под 750 г.

Операцията преминала успешно, като лекарите смятат, че непосредствената опасност за живота на Тейлър вече е преминала.

Когато теглото на момиченцето достигне 1,5-2 кг., вероятно след около 3 месеца, тя ще получи вътрешен кардиостимулатор, който ще поддържа сърдечний й ритъм за постоянно.

Майката на Тейлър, Ребека Гарднър (Rebecca Gardner) от град Водонга (Wodonga) в щата Виктория, близо до границата с Нови Южен Уелс, посочва че не спира да благодари за оцеляването на детето си, тъй като то се появило бял свят след 10 мъчителни, неуспешни бременности.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.