Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ботоксът вече няма само да изглажда бръчки...
Николай Атанасов - 9 Юни 2009
Модифицираният с аминокиселина невротоксин вече може да лекува астма и рак

Механизмът на действие на Ботокса върху нервните клетки.

Американски учени разшириха терапевтичните възможности на широко известният в козметичната пластична хирургия Ботокс (ботулинов невротоксин, б. ред.), който след лабораторна модификация вече може да бъде използван за лечението на астма и рак, съобщава New Scientist. Резултатите от работата на професора по микробиология и молекулярна генетика от Колежа по медицина на Уисконсин (Medical College of Wisconsin) Джоузеф Барбиери (Joseph T. Barbieri) и неговия екип, са публикувани в последния брой на специализираното издание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Механизмът на действие на препаратите на основата на ботулиновия невротоксин е свързан с разрушаването на SNARE-белтъците в нервните клетки, блокирайки по този начин предаването на нервните импулси. В човешкия организъм съществуват общо 60 разновидности на SNARE-белтъците в различни типове клетки. Те отговарят за регулирането на веществата, секретирани от съответния тип клетки.

Това накарало учените да потърсят начини за модифицирането на молекулата на ботулиновия токсин за въздействие върху друг тип клетки, поразявани от тежки заболявания. 

С помощта на вграждането на аминокиселина в молекулната структура на невротоксина, той бил “препрограмиран” да разрушава SNARE-белтъците произвеждани от епителните клетки на човешкия организъм.

В клиничните изпитания на модифицирания невротоксин, той предизвикал спиране на секрецията от клетките на муцин (слизест секрет, слиза, б. ред.), играещ важна роля при формирането на белодробния мукус (секрет), и цитокини (вещества, отговарящи за регулацията на имунния отговор на организма, б. ред.).

В резултат, новият ботокс може да бъде използван в препарати за лечението на астма, при която белодробните клетки секретират свръхколичества секрет, както и за борба с рака, при който клетките отделят прекомерно количество цитокини.

В момента специалистите продължават модифицирането на ботокса, за да въздействат само върху поразените от болестта групи клетки.

Ботоксът е препарат на американската компания Allergan, изготвен от пречистен невротоксин тип А, добиван от микроорганизмите Clostridium botulinum. Механизмът на действие на препарата е свързано с блокирането от невротоксина на предаването на двигателния импулс от нерва на мускулните влакна. В резултат на това се разхлабват разположените под кожата мимически мускули, което води до изглаждане на бръчките. Ботулиновият невротоксин към момента се използва и за лечение на леки форми на нервните тикове.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.