Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Няколко провинции на Германия забраниха Red Bull Cola заради следи от кокаин
Николай Атанасов - 25 Май 2009
Напитката е изтеглена от магазините в Хесен, Долна Саксония, Райнланд-Пфалц, Северен Рейн-Вестфалия и Тюрингия
Red Bull Cola.
Red Bull Cola.

Екстракт от листа на кока, без съдържание на кокаин, се използва като ароматизатор по цял свят.

Властите в германските провинции Хесен, Долна Саксония, Райнланд-Пфалц, Северен Рейн-Вестфалия и Тюрингия наложиха забрана за продажбата на безалкохолната напитка Cola на австрийската компания за енергийни и освежителни напитки Red Bull GmbH, съобщава Netzeitung, цитирайки информация на DPA.

Забраната била въведена, след като изследванията на здравните органи потвърдили съдържанието в напитката на минимални количества кокаин.

Говорителят на Министерството на здравеопазването на Тюрингия Томас Шулц (Thomas Schulz), уточни, че забранената кола не е опасна за човешкото здраве, но е в нарушение на законодателството, касаещо съдържанието на хранителните продукти. Кокаинът в колата на Red Bull бил открит при анализи на Института за здравеопазване и труд на Северeн Рейн-Вестфалия.

Според експертите, остатъчното количество кокаин се дължи на екстракта от листата на храстите кока (Erythroxylum coca), използван като ароматен компонент в напитката. Въз основа на тези данни, местните власти в горепосочените провинции решили, че напитката може да се разглежда като наркотична субстанция и попада под ударите на германския Закон за забрана на разпространението на наркотични вещества.

Говорителят на Red Bull Франк Фарнщайнер (Frank Farnsteiner) обяви в интервю за германското обществено радио, че Red Bull Cola отговаря на всички изисквания за масова продажба. В интервю за германския ежедневник Frankfurter Neue Presse друг представител на компанията уточнява, че екстрактът от листата на коката без съдържание на активния компонент кокаин, се използва като ароматизатор в хранителната промишленост по цял свят и е абсолютно безопасен за човешкото здраве.

Според информацията на официалния сайт на Red Bull, в състава на тяхната Cola влизат натурални екстракти от листа на кока, ядки кола, лимон и зелен лимон, карамфил, канела, кардамон, борови шишарки, мента, корени от калган и джинджифил, ванилия, кора от индийско орехче, какао, корени от женско биле (liquorice; Glycyrrhiza glabra), портокал и семена от горчица.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.