Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Прополисът - естествена защита от грип
28 Април 2009
Прополисът е естествен антибиотик, подсилващ имунната система и е безценен помощник при профилактиката на грипа

В моменти на опасност от грипни епидемии или, не дай си Боже, пандемии, ние не трябва да изпадаме в паника, а трябва да обърнем сериозно внимание на нашата имунна система. Подсилването на имунитета е най-добрия метод за предпазване от вирусни инфекции. В такива случаи е хубаво все повече да се обръщаме към чудесата от природата и да започнем да търсим естествени алтернативи на вредните лекарства. Познатите антибиотици помагат при борбата с вирусните заболявания, но оказват и значителни вреди на организма. Прекомерната им употреба отслабва имунната система и увеличава резистентността (устойчивостта) на микроорганизмите към тях. 

В народната медицина можем да намерим чудесни заместители на антибиотиците. Следвайки максимата, че най-добрата защита е атаката, човек не трябва да чака появата на вирусната инфекция, за да вземе предпазни мерки. За да не се разболяваме и за да не прибягваме винаги до фармацевтични методи за лечение, всеки от нас следва да укрепи имунната си система, която най-добре може да се справя с бактериите и вирусите.

Отлично естествено средство за подсилване на имунитета е прополисът, наричан още пчелен клей. Прополисът е уникален пчелен продукт, който човекът използва от хилядолетия, и който за това време е доказал способността си да се справя с вредните микроорганизми. Асирийците го използват за лечение на рани и тумори. Жреците в Древен Египет го употребяват като лек за различни болести и при балсамиране. С негова помощ пък инките се борят с треската. Известният персийски лекар и философ Авицена описва прополиса като мощен антисептик, даващ жизненост.

Прополисът (пчелният клей) представлява смолисто вещество с тъмнозелен до кафяв цвят. Той е съставен от смоли 50-80%, восъци 10-35%, етерични масла 5-15%, прашец 5-15% и много други биологично-активни вещества. Изключително богат е на важни витамини и минерали. Флавоноидите са основният компонент на прополиса и представляват около 25% от неговия състав. Флавоноидите имат противомикробно, антивирусно, противовъзпалително и антиинфекциозно действие върху човешкия организъм.

„Растенията, изложени на вредните действия на бактерии, вируси, плесени, слънчева радиация и др., отделят върху младите пъпки смолисти вещества, които ги предпазват от тези вредни фактори. Пчелите събират тези вещества, смесват ги с прашец и със собствени секрети и така се получава прополиса, който те внасят в пчелното гнездо. Те използват прополиса за полиране и дезинфекциране на пчелните килийки преди майката да снесе яйца в тях. Използвайки прополиса пчелите подържат постоянно стерилно пчелното гнездо.

Прополисът е доказан имуностимулатор, който се окачествява и като естествен широкоспектърен антибиотик. Той не само предпазва от инфекциозни заболявания, но и помага на организма да се справи с тях. Прополисът е един от малкото естествени продукти, които имат антивирусно действие. Научно установено е, че екстрактът от прополис спира развитието на Virus influenzae (грипен вирус).

Не случайно пчелният клей е лидер сред натуралните средства за превенция на грипни инфекции. Съвременните изследвания доказват, че хората, редовно приемащи прополис, не страдат от настинки, а и развиват естествен имунитет към най-често срещаните вируси, сред които и причинителите на повечето разновидности на грипа. За разлика от антибиотиците, прополисът може да се приема от всеки здрав човек като профилактика. Съчетавайки го с пчелно млечице – друг вълшебен продукт на пчелите, защитните сили на организма се увеличават драстично. Не чакайте грипа или настинката, за да посегнете към прополиса !

На аптечния пазар в момента се разпространява екстракт от прополис във вид на капсули. Той е добре дозиран, изключително практичен и удобен за употреба. Известните досега спиртни разтвори на прополис също дават положителни резултати, но чрез тях не се извличат напълно всички активни вещества от натуралния продукт и употребата им е много затруднена. За да приготвите нужната доза всеки път ви е нужен капкомер, за да се броят капките, чаша с течност (вода, мляко или др.), която след това не може да се измие. В случай, че капка от спиртния разтвор на прополиса попадне върху дреха, забравете, че може да я изперете. Петното остава за вечни времена. Прополисът на капсули спестява тези главоболия и вашето безценно време. 

Още информация за прополиса на капсули.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.