Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
WHO: Няма доказателства свинския грип да се предава при контакт с месо
Николай Атанасов - 27 Април 2009
Вирусът на свинския грип H1N1 се унищожава при температура над 70С, затова готвеното свинско е безвредно

Зам.-генералният директор на Световната здравна организация (WHO) по въпросите на здравната безопасност и околната среда, д-р Кейджи Фукуда (Dr. Keiji Fukuda) обяви, че засега няма доказателства за заразяването на хора при контакт със свинско месо, съобщава британският ежедневник The Herald.

Коментарът на Фукуда бе свързан със сведенията, че някои държави обмислят забрана на вноса на свинско месо от Мексико и останалите държави, където са регистрирани случаи на заразяване на хора със свински грип.

Фукуда уточни, че вирусът на свинския грип се унищожава при температура от 70С°, която е най-ниската препоръчителна при готвенето на свинско и друго месо, така че термично обработеното свинско месо е напълно безвредно за консумация.

Въпреки това американските организации, свързани със свиневъдството са въвели специални карантинни мерки, тъй като е възможно предаването на болестта от прасета на хора и обратно.

Националната комисия по свиневъдството на САЩ (US National Pork Board) и Националния съвет на производителите на свинско месо (National Pork Producers Council) обявиха, че свинете и работниците във свинефермите ще бъдат ваксинирани срещу сезонните грипове, а болните от грип фермери няма да бъдат допускани до комплексите.

До свинефермите няма да бъдат допуснати посетители, пътували в скоро време до Мексико и бъдат въведени строги правила за “биобезопасност” в т. ч. недопускането на птици в комплексите и обеззаразяване на водата за животните. 

Д-р Кейджи Фукуда уточни, че WHO е започнала подготовката на лаборатория за производството на ваксина за свинския грип, в случай на разрастване на епидемията сред свинете. Що се отнася до заболяването при хората, Фукуда посочи, че Световната здравна организация разполага с резерв от 5 млн. дози от доказалата ефективността си при това заболяване антивирусна ваксина Tamiflu, а значителни запаси от препарата има и в отделните региони и държави.

Фукуда уточни, че при разрастване на епидемията има готовност от разкриване на запасите и увеличаване на производството на ваксината.

Междувременно стана ясно, че премиерът на Япония Таро Асо е разпоредил Министерството на здравеопазването да започне преимущественото разработване на специална ваксина срещу свинския грип, съобщава DPA.

От миналата година Департамента по земеделието на САЩ и националните Центрове за контрол и превенция на заболяванията са създали проект за наблюдение и изучаване на свинския грип, който е започнал да събира проби от вирусния щам от края на миналата седмица.

В рамките на програмата се проследяват необичайни и мутирали щамове на свинския грип и случаи на предаването на болестта от домашни и диви свине на хората. Ветеринарният експерт Кристофър Олсен (Christopher Olsen) потвърди, че от 90-те години на миналия век са регистрирани повече случаи на смесване на вирусите на свинския грип с други типове грипни вируси, като причините и точния модел на модификацията остават неизвестни.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Трайчо
28 Apr, 2009 | 14:30

Гениално решение на проблема със световната криза, че са пуснали "без да искат случайно" генномодифициран вирус, за да се стабилизира икономиката и намали в по-разумни граници броя на населението на Земята.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.