Факти, Анализи, Коментари
   2 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Японски професор представи в София революционна ваксина за лечение на рак
20 Март 2009
Пептидната ваксина се намесва в механизма на развитие на тумора
Сн. БНТ
Сн. БНТ

Ваксина за лечение на тумори представи в четвъртък в болница Токуда проф. Юсуке Накамура, един от най-големите съвременни изследователи на човешкия геном. Професор Накамура е директор на Геномния център в Токийския университет. Той изследва податливостта на гените към различни болести - миокарден инфаркт, астма, артрит, различни видове рак.

Пептидната ваксина на проф. Накамура се прилага в клинични проучвания на 30 японски болници за 11 вида рак. Лекувани са пациенти с тумори на пикочния мехур, хранопровода, белия дроб, червата, ректума, бъбреците. Ваксината се намесва в механизма на развитие на тумора. След приложението й туморите намаляват, свиват се и дори изчезват. Това става с помощта на новооткрити специфични туморни антигени. Те са открити чрез техники, които се прилагат при изучаването на човешкия геном. С геном се обозначава цялата наследствена информация, която човек носи в своето ДНК. Т.е. това е това, което прави един човек неповторим.

Пред екип на БНТ проф. Накамура каза, че пептидната ваксина показва най- добри резултати при рак на пикочния мехур и на хранопровода - там са отчетени най- голямо свиване и дори некрозиране на туморите. Проучванията са все още в начален стадий при рак на ректума и червата, но има случаи на дълга преживяемост на пациенти с тези болести в напреднал стадий след приложението на ваксината. Някои от тях са запазили работоспособността си. Все пак става дума за ваксина за хора, които вече имат диагноза рак.

Проучванията на японските учени са в две посоки- при хора с напреднал стадий на рак с метастази и веднага след операцията, преди още да са се развили метастазите. В първия случай ваксината подобрява лечението на пациентите. При прилагането и веднага след оперативната намеса при тумори на пикочния мехур и на червата, се отчита силен имунологичен ефект. Това дава надежда, че някой ден може да се стигне и до предпазваща ваксина от рак.

Проф. Накамура е привърженик на т.нар персонифицирана медицина. Той смята, че за всеки болен трябва да има персонално лечение, дори индивидуално лекарство. Щом веднъж се разчете геномната информация за даден човек, тя ще се ползва през целия му живот и това оправдава разходите за получаването. Чрез нея ще се проверява дали даден медикамент е ефективен при този болен, ще има ли нежелани странични ефекти. Така ще се пестят допълнителни разходи.

Професорът дарява на болница Токуда апарата Автоматичен секвентор. С него за 40 минути се анализират варианти на човешкия геном и ще може да се определя свръхчувствителността на някои пациенти към различни лекарства. Има планове в бъдеще в сформиращата сега Геномна лаборатория на болница Токуда да се прилагат и клинични тестове за въздействието на антиракови ваксини.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

hunor
20 Mar, 2009 | 19:52

velikolepen trud ichudesen jest na simpatia ot sterana na d-r Nakamura.da mu blagodarim!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.