Факти, Анализи, Коментари
   2 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Умът започва да старее на 27 години
Николай Атанасов - 18 Март 2009
Пикът на умствените способности на човека настъпва на 22 години, а спадът започва на 27, установиха щатски учени

Интелектуалните способности на човека достигат своя връх на 22 годишна възраст, а след 27-та година започват да намаляват, сочи изследване на специалисти от Университета на Вирджиния, съобщава The Telegraph. Резултатите от работата на учените са публикувани в специализираното списание Neurobiology of Aging.

Ръководителят на изследването, проф. Тимъти Солтхаус (Timothy Salthouse), посочва, че при 9 от 12 теста за определянето на мисловните функции на участниците в експеримента, най-добрите резултати са отбелязани на средна възсраст от 22 години. 

Съществен спад в резултатите на тестовете за логически съждения, бърза мисъл и пространствено въображение били регистрирани при хората на средна възраст от 27 години.

Тестовете показали, че паметта започва да отслебва след 37 години, а показателите на останалите интелектуални функзции – след 42 годишна възраст. След това намаляването на интелектуалните възможности било “замаскирано” от усъвършенстваните навици при преминаването на подобни тестове.

В изследването на специалистите, продължило 7 години, участвали 2000 мъже и жени на възраст от 18 до 60 години, които решавали визуални пъзели, спомняли си думи и детайли от истории, и откривали смисъла на изречения и символи. Подобни тестове често се използват за диагностициране на ментални недъзи и сривове, в т. ч. деменция.  

Проф. Солтхаус е категоричен, че данните показват, че профилактиката и лечението на умствените разстройства, свързани със стареенето като Болестта на Алцхаймер и останалите форми на старческа деменция, трябва да започнат много преди пенсионната възраст.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.