Факти, Анализи, Коментари
   2 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Американци създадоха универсални антитела срещу грипа
Николай Атанасов - 25 Февруари 2009
Те се справят с повечето щамове тип А, в т. ч. смъртоносния “птичи” H5N1 – почват клинични изпитания до 2-3 години

Досегашните противогрипни ваксини.

Новите антитела.

Американски учени от Медицинския институт “Харвард” (Harvard Medical School), щатските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention) и Института за медицински изследвания “Бърнам” (Burnham Institute for Medical Research), успяха да синтезират моноклонални антитела, способни да защитят човека от повечето видове вируси на грипа от тип А, съобщава The New York Times.

Според изследователите, клиничните изпитания на новите антитела при хората могат да започнат в рамките на 2-3 години. Работата на учените е публикувана в последния брой на специализираното списание Nature Structural & Molecular Biology.

Учените отделили антитела, способни да атакуват смъртоносния вирус на “птичия грип” H5N1, от кръвта на прекарали заболяването пациенти. При изучаването на молекулите се установило, че тяхна мишена е фрагмент от повърхността на вирусния белтък хемаглютинин (hemagglutinin), който практически не се различава и при много други щамове на грипа.

Специалистите създали колония хибридни клетки на имунната система, които синтезирали голямо количество от въпросните антитела. Експериментите с тях при мишки, показали че инжектираните тела ги защитават успешно не само от “птичия грип” Н5N1, но и от повечето останали щамове на грипа от серотип А, в т. ч. и от причинителя на т. нар. “испански грип” от 1918 г., предизвикал най-смъртоносната в човешката история грипна епидемия, отнела живота на десетки милиони души.

Антителата са протеини, произвеждани обикновено от белите кръвни телца, които се прикачват към чуждите, болестотворни молекули, като или ги неутрализират пряко, или ги маркират така, че да бъдат открити и унищожени от левкоцитите. Един от водещите автори на изследването, д-р Уейн Мараско (Dr. Wayne A. Marasco) от Института “Харвард” посочва, че новите антитела могт да бъдат създадени рлабораторно, след което “развъдени” в медицински предприятия, което ще ги направи евтини и достъпни. 

Съществуващите към момента противогрипни ваксини стимулират изработването на антитела, които се свързват с нестабилни участъци на хемаглютинина, които се различават съществено при различните щамове грип. По тази причина за всеки грипен сезон трябва да се изработва нова ваксина.

Новите антитела отварят пътя за разработването на високоефективни лекарства срещу мнозинството щамове от тип А, които могат да предотвратят пандемия от “птичия грип” H5N1, който се смята за най-опасен за човешкия живот и здраве. За в бъдеще е възможно и разработването на ваксина, която ще стимулира изработването в организма на универсалните антитела.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.