Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Матурацията - по-евтиното и безопасно ин-витро
19 Февруари 2009
Методът е в интерес на здравето на майката, но накърнява интересите на фармацевтичните гиганти
Малката Даная духа свещичката с помощта на екипа, допринесъл за появата и
Малката Даная духа свещичката с помощта на екипа, допринесъл за появата и

Резултат от първото прилагане на този метод у нас е прекрасната Даная, която тези дни ще стане на една годинка. Всъшност още със зачеването си, Даная и майка й станаха част от едно голямо семейство. От 400 други като тях по целия свят, всички те заченати по нова, алтернативна ин-витро техника – матурация. А Даная се роди само месеци след първите в Европа. След нея тук се родиха още 7 бебета, други 6 са на път.

Матурацията е еволюционно по-добър метод от традиционните ин витро техники. Изключително в интерес на пациента, оказва се че той не е достатъчно привлекателен за лекарите и фармацевтичната индустрия. Затова и недостатъчно обяснен и разгласен.

Много от жените рискуват здравето, дори живота си да да прегърнат свое дете. За да може лекарите да извадят яйцеклетки и те да бъдат оплодени в епруветка, се налага да се инжектират високи дози гонадотропни хормони. Те стимулират яйчниковите структури да образуват множество зрели яйцеклетки. Подобна стимулация, обаче нерядко води до развитие на овариален хиперстимулационен синдром. В тежките му форми може да предизвика усложнения като белодробен тромбоемболизъм, отпадане на бъбречната функция, респираторен дистрес, в много редки случаи и смърт. Разбира се, жените са готови да поемат и непрекъснато поемат подобни рискове. Като те са съвсем реални поне за една четвърт от тях.

Всяка четвърта жена има поликистозни яйчници - знак че организмът може да реагира доста екстремно на хормонална стимулация. Медицината все още не е наясно и с други, бъдещи странични ефекти на подобни хормонални намеси. Честите стимулации в неопределено бъдеще крият риск от развитие на ендометриален карцином, както и тумори на гърдата, ранно изчерпване на яйчниковите функции. Затова много лекари от цял свят проучват алтернативни, по-безопасни методи за лечение на безплодието. Матурацията е един то тях.

 При този подход се използва естествен физиологичен процес, при който около 6-7-ми ден от менструалния цикъл, в яйчниците се появяват множество фоликули, с незрели яйцеклетки (после те изчезват, остава само един фоликул, в който зрее само една яйцеклетка). Те могат да се извадят и да узреят в подходяща хранителна среда извън организма и след това оплодени. Този метод е много по-трудоемък за лекарите, а и вероятността за несполука е малко по-голяма. Затова и повечето клиники не са заинтересовани да го прилагат, омаловажавайки предимствата му. Поощрени и от най-големите противници на този метод - фармацевтични производители.

Печалбите им са застрашени, защото използваните медикаменти при инвитро-матурацията са минимални. Въпреки това, инвитро матурация предлагат в цяла Европа, макар и в единични клиники. Първи в Европа започнаха скандинавските държави, но Италия бързо им отне лидерството. Италианските законите позволяват на лекарите да вадят и работят само с три яйцеклетки. Така че интересите им към хормоналната стимулация се изравниха с тези към матурацията (при матурацията се изваждат чувствително по-малко яйцеклетки).

 Без хормоните, цената на инвитро процедурата пада наполовина. Освен това методът е и много по-справедлив към жените. Особено когато причината за безплодието се крие у мъжа. При всички случаи, обаче, матурацията е най-правилното решение при жени с вече прекаран овариален хиперстимулационен синдром или с поликистозни яйчници. И единствен шанс при жени със злокачествени образувания, при които е абсолютно противопоказна хормоналната стимулация. А и все по често истинските професионалисти с морален дълг към пациента вече препоръчват матурация, преди да прибегнат до хормонална стимулация. За щастие този метод влезе и в България. За съжаление само в една клиника. /БГНЕС


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.