Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Средизимноморската диета съхранява интелекта
13 Февруари 2009
Изследване показва, че при почитателите на диетата има много по-малка опасност от нарушение на умствените способности

Учени от Медицинския център към Колумбийския университет в САЩ (Columbia University Medical Center), откриха връзка между храненето на човека и неговите умствени способности. В частност, хората, които се придържат към средиземноморската диета могат да бъдат много по-спокойни, че когнитивните им способности ще се нарушат и ще се разболят от болестта на Алцхаймер, съобщават от университета. По този начин, определени пристрастия към храненето могат да играят важна роля за предотвратяване на развитието на това тежко заболяване.

При средиземноморската диета основно се употребяват риба, зеленчуци, плодове, подправки, маслеи продукти, месо с малко мазнини, зехтин и малко алкохол.

От 1992 до 1999 година изследователите наблюдавали 1393 пациента с нормални умствени способности и 482 човека  с леко когнитивно разстройство. Специалистите провеждали тестове и интервюта с тях, с цел да изяснят моментното състояние на умствените им способности.

Средното време за участие на изпитваемите в експеримента било четери и половина години. За този период при 275 човека от групата на здравите получили умствени отклонения. При тези от тях обаче, които се придържали към средиземноморска диета влошаването на когнитивните им способности намаляло с от 17 до 28 процента в сравнение с тези, които я пренебрегвали.

В групата на болните след 4,3 години при 106 човека се развила болестта на Алгхаймер. При привържениците на диетата риска от развитие на болестта бил намален с 48 процента. При тези, които се придъжали към диетата от време на време рискът намалял с до 45 процента.

Според изследователите средиземноморската диета позволява да се намали холестерина и захарта в кръвта и да се поддържат здарви кръвоносните съдове т.е. да се отстранят всички признаци за намаляване на умствените способности. Възможно е върху интелекта на правилно хранещия се човек да влияят добре и някои компоненти на храната като алкохола, рибата и др.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.