Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спряха множествената склероза със собствени стволови клетки на пациента
Николай Атанасов - 2 Февруари 2009
3 години след терапията, прогресирането на МС е спряно при всички 23 пациенти в ранен стадий, при 17 има подобрение

Американски учени успяха да спрат развитието на множествената склероза при пациенти с ранен стадий на болестта и да постигнат възстановяване на засегнатите нервни клетки, посрледством терапия със собствени стволови клетки на участниците в изследването, съобщава специализираното издание New Scientist.

Множествената склероза е тежко заболяване с автоимунен характер, при което собствената имунна система на човека започва да разрушава миелиновото покритие на нервните им влакна, възприемайки го за чужд, болестотворен агент.

В изследването на асистента по имунотерапия д-р Ричард Бърт (Richard K. Burt) Медицинския иннститут “Файнбърг” на Северозападния Университет (Northwestern University Feinberg School of Medicine) в Чикаго и колегите му, участвали 12 жени и 11 мъже с ранен стадий на развитие на множествената склероза, когато обострянето на болестта се редува с периоди на ремисия, при които всички стандартни форми на лечение се оказали неефективни.  

От пациентите били взети стволови клетки от костния мозък, които били размножени. След това имунната система на организма, в т. ч. и клетките на стволовия мозък, били подтиснати с помощта на химиотерапия, преди връщането на изтеглените предварително стволови клетки. Новите имунни клетки, получени от привнесените стволови клетки, престанали да атакуват миелиновата обвивка на ганглиите.

В течение на 3 години след провеждането на експерименталното лечение, не било регистрирано прогресиране на болестта при нито един от участниците в експеримента, а при 17 от тях настъпило подобрение и възстановяване на нервната система. 

Авторите на изследването обаче посочват, че за внедряването на метода в клиничната практика са необходими нови, по-мащабни изпитания.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.