Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Причини за безплодието при жената ни заобикалят отвсякъде у дома
30 Януари 2009
Незагарящите съдове за готвене, водоустойчивите подови покрития се оказаха бомба със закъснител

Американски изследователи установиха, че някои от химическите вещества, широко разпространени в съвременния бит, причиняват безплодие у жената. Става дума за перфлуорвъглеродните химикати, които се използват за водоустойчиви и отблъскващи мазнини опаковки на хранителни продукти, незагарящи тенджери, постилки за пода и други предмети от домашната среда.

Дълго време перфлуорвъглеродите, които ни позволяват толкова ефективно да се борим с праха и мазнините, бяха считани за абсолютно безвредни. Сега обаче специалисти от университета в Калифорния за пръв път са установили взаимовръзка между тях и безплодието у жените. Изводът е направен на база изследването на 1240 бременни жени в Дания. Учените са измервали нивата на два от най- разпространените перфлуовъглероди в кръвта им. Установявано е също колко бързо са успели да забременеят.

Оформила се взаимна връзка между нивото на перфлуовъглеродите в кръвта и проблемите със зачеването.

Проф. Йорн Олсен, който ръководи изследването, смята, че двойките, които опитват да заченат дете, изпитват големи трудности при избягването на контакта с тези химически вещества, от тях трудно може да се скрие човек и те остават в организма много дълго. Може би, смята той, в бъдеще ще им бъде намерен заместител. Все още не е ясно как точно перфлуовъглеродите влияят на човешкия организъм. Един от изследователите, Чун Юан Фей смята, че жените, подложени на най- голям контакт с перфлуорвъглеродите, по- често се оплакват от нередовен менструален цикъл и това вероятно свидетелства за влиянието на химикатите върху хормоните.

Британски учени настояват да се продължи проучването, за да бъде потвърдена връзката между наличието на тези съединения и безплодието у жените.


 "перфлуорвъглерод" означава органично съединение, състоящо се само от въглерод и флуор и в което няма повече от шест въглеродни атома в молекулата;


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.