Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Иде сезонът на грипа
17 Януари 2009
Щамът " Бризбейн " протича по- тежко и води до по- тежки усложнения

Намираме се в състояние на предгрипна вълна, чийто разгар се очаква в началото на февруари, съобщи вчера директорът на Института по микробиология Ангел Гълъбов.  Щамът "Бризбейн" се отличава от останалите грипни вируси с по-тежко изразена клинична картина и  по-големи усложнения. Основното, което отличава грипа от инфекциите на дихателните пътища, е внезапното начало, отбеляза вирусологът. В първите два дни заболяването протича с втрисане, болки в мускулите, силно главоболие и отпадналост, които могат да приковат болния на легло. На третия ден се появяват хрема и кашлица.

Грипът "Бризбейн" поразява дихателните пътища и води до тежки бронхити, ларингити, пневмония. Едно от най-характерните усложнения е т.нар. смесеновирусна бактериална пневмония. Най-застрашени от усложнения вследствие на грипа са хората в напреднала възраст и децата, при които имунната система е слаба. Предаването на инфекцията при хрема често става чрез мръсни ръце.

Грипният вирус причинява и т.нар. оксидативен стрес, в резултат на който могат да бъдат поразени сърцето, централната нервна система, средното ухо, бъбреците и жлезите с вътрешна секреция. Това са тежки усложнения, които в някои случаи могат да доведат до смърт. Моментът все още е  подходящ за имунизация, допълни Гълъбов. У нас се прилагат три ваксини, които включват компоненти за защита срещу вирусните щамове A H3N2 и А H1N1 с общото название "Бризбейн" и вирус "B" "Флорида".

 Вирусът "Бризбейн" е силно прилепчив. Преди да се развие клиничната картина на грипа, можем да потиснем размножаването на вируса с химиопрофилактични препарати и средства, които подсилват имунната система. Добре е тези препарати да се приемат комбинирано, посочи Гълъбов. При поява на внезапно втрисане незабавно трябва да започне прилагането на химиотерапевтични препарати, които ограничават усложненията и продължителността на заболяването от грип, като дозата трябва да се увеличи. Препоръчва се също чест прием на антиоксиданти - витамини Е и С, като вторият трябва да се приема в големи количества - от половин до един грам дневно. Не се препоръчва лечение с антибиотици още в първия ден при появата на грипа, тъй като те са безсилни спрямо размножаването на вируса.

Грипният вирус "А" H3N2 "Бризбейн" е поразил вече в лека степен някои страни в Северна Европа, сред които Ирландия. Това е щам, който е изолиран в Австралия преди година и половина. До голяма степен той е близо до предишния - "А" H3N2 "Уисконсин", който е главен причинител на епидемични взривове след 1968 г., уточни Гълъбов.

.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.